Еврото поскъпна към едномесечния си максимум спрямо долара преди срещата на европейските финансови министри, на която се очаква да се постигне споразумение за увеличаване на спасителния фонд за Еврозоната.

Единната валута се насочва към най-доброто си тримесечно представяне спрямо йената в единадесетгодишната си история преди данните за продажбите на дребно в Германия, които се очаква да регистрират ръст.

„Еврото е на здрава основа“, коментира Кенго Сузуки, валутен стратег в Mizuho Securities Co., цитиран от Bloomberg, като допълва, че ако европейските финансови министри достигнат до споразумение, то единната валута може да продължи да се повишава.

Йената поскъпна спрямо всички основни валути, след като потребителските цени в страната отбелязаха изненадващ ръст, намалявайки перспективите за по-нататъшни стимули от страна на японската централна банка.

Японските пари докоснаха триседмичен връх спрямо щатския долар, вследствие на спекулациите за репатриране на печалбите на японските компании от чужбина преди настъпването на края на фискалната година.

Еврото поскъпна с 0.4% спрямо долара до 1.3350 рано тази сутрин, като се насочва към трето поредно седмично повишение с ръста си от 0.7% за седмицата до момента.

Единната валута достигна най-висока стойност от 1.3386 във вторник, което бе най-високото му ниво от 29-ти февруари насам.

Спрямо йената еврото поевтиня с 0.1% до 109.55 йени, като за тримесечието европейските пари са на път да регистрират ръст от 10%, който ще бъде най-големият от последното тримесечие на 2000 година.

Доларът поскъпна до 82.04 йени, след като по-рано достигна 81.83 йени, или най-ниското му ниво от 9 март насам.

По-нататъшно въздействие върху движението на единната валута се очаква да окажат данните за продажбите на дребно в Германия, които се смята, че са се повишили с 1.1% за февруари, както и решенията на европейските финансови министри от Копенхаген.

Австралийският долар възстанови голяма част от загубите си спрямо зелените пари от вчера и се повиши с 0.3% до 1.0414, преди отново да се върне при нива на търговия от под 1.0400. Най-ниската стойност, достигната вчера от австралийските пари, бе при 1.0305, невиждана от 17 януари.