Еврото се понижи до триседмичен минимум спрямо йената преди данните за индустриалното производство в Германия днес, които се очаква да покажат спад. Това се очаква блокира възможността за скорошно повишение на лихвите на ЕЦБ.

Единната валута бе близо до триседмичен минимум и спрямо долара преди аукциона на френски облигации с матуритет 2017 и 2041 година днес.

Йената поскъпна спрямо всички основни валути, вследствие на спада на щатските индекси и обръщането на инвеститорския поглед към по-сигурни активи. Юанът се понижи вследствие на спекулациите, че Китай ще преустанови поскъпването на валутата си, за да стимулира понижаващия се износ.

„Ситуацията в по-голямата част на Европа е сложна и там се наблюдава рецесия“, коментира Андрю Солтър, валутен стратег в Australia & New Zealand Banking Group Ltd., цитиран от Bloomberg. “Ако правителствата в периферните страни не съумеят да осъществят необходимите реформи, в дългосрочен план това ще е негативно за еврото“, допълва анализаторът.

Еврото се понижи с 0.2% спрямо йената до 108.13 йени, достигайки моментно най-ниска стойност от 13-ти март при 107.91 йени. Единната валута се търгува при 1.3151 от 1.3142, след като по-рано се понижи до 1.3107, или най-ниското ниво от 16 март.

Доларът се търгува при нива от 82.23 спрямо йената, спрямо 82.46 вчера.

Азиатските индекси последваха щатските и регистрираха загуби, като индексът MSCI Asia Pacific Index се понижи с 0.2%, след като загуби 1.5% предходния ден.

Индустриалното производство в Германия се очаква да се е понижило с 0.5% през февруари, спрямо предходния месец, когато отбеляза ръст от 1.6% според средните очаквания на анализаторите.

Вчера ЕЦБ запази нивото на лихвите непроменени при 1%, което отговори на широките очаквания.

Испания продаде едва 2.59 млрд. евро дълг, което бе под целения максимум за 3.5 млрд. евро и бе поредният признак за слабост на страната.

Еврото поевтиня с 0.8% през изминалата седмица и бе най-зле представящата се основна валута. Доларът поскъпна с 0.5% за посочения период, а йената с 0.7%.

Търсенето на долари бе подкрепено от добрите признаци за състоянието на пазара на труда в САЩ, както и тези за възстановяването на водещата световна икономика.