Въпросите с рекапитализацията на гръцките банки остават открити. До края на април банките трябва да представят проекти за капиталово подпомагане, което е нужно да стане със съдействието на съществуващите акционери, а Централната банка на страната ще е тази, която ще определи размера на капиталите, с които трябва да бъдат подпомогнати банките, съобщава в. "Катимерини", цитиран от БТА.

Основните параметри, по които ще се извърши рекапитализацията на гръцките банки, бяха обсъдени вчера на среща между премиера Лукас Пападимос и управителя на централната банка Георгиос Провопулос.

Според прогнозите на МВФ общите капиталови нужди на гръцките банки, така че те да покрият щетите от преструктурирането на гръцкия дълг, се изчисляват на 50 млрд. евро.

Гърция получи първия транш в размер на 25 милиарда евро от Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС) за рекапитализация на гръцките банки. В рамките на втория спасителен пакет за Гърция от ЕС и МВФ в размер на 130 милиарда евро се планира на Гръцкия фонд за финансова стабилност да бъдат преведени до 48.8 милиарда евро под формата на облигации от ЕФФС с цел увеличаване на капитала на гръцките банки.

Увеличаването на активите на финансовите институции е от решаващо значение за гръцката банкова система, която трябва да покрие загуби от милиарди евро заради участието си в програмата за отписване на гръцкия дълг и заради лошите кредити. По всяка вероятност финансирането на гръцките банки ще бъде под формата на краткосрочни облигации по линия на Европейския фонд за финансова стабилност. Средствата ще се държат в специална сметка, докато бъдат усвоени.

Гръцките банки трябва да представят своите планове за рекапитализация до края на април. МВФ преценява, че съществуващите акционери на банките трябва да участват с около 3 млрд. евро, за да бъде избегната опасността от национализация.

Предвижда се цялата процедура по увеличаване на акционерния капитал на банките да приключи до края на септември. Целта е през юни 2013 г. гръцките банки да преминат успешно "тестовете за издръжливост", на които ще бъдат подложени. По-конкретно до тогава капиталовата им достатъчност трябва да е достигнала 10 на сто.

Банките ще бъдат подпомогнати и от Гръцкия фонд за финансова стабилност чрез общи акции и облигации. Гърция се ангажира по линия на меморандума с кредиторите от ЕС и МВФ да предостави стимули в рамките на рекапитализацията на съществуващите частни акционери да закупят акции от гръцкия фонд за финансова стабилност. МВФ преценява, че от тази продажба държавата може да инкасира около 16 млрд. евро.

Лидерът на Лявата коалиция СИРИЗА Алексис Ципрас изрази опасения, че разликата от 34 млрд. евро ще трябва да бъде поета от гръцките данъкоплатци /става дума за разликата между 50-те млрд. евро, които гръцката държава ще вложи за подпомагане на банките и 16-те млрд. евро, които ще инкасира от продажбата на акциите/.