Испанските 10-годишни облигации отново са с лихви над 6%, вследствие на подновените опасения, свързани с Гърция. Поевтиняване отбелязаха и италианските дългови книжа.

Политическите лидери в Гърция не съумяват да сформират правителство, което повишава опасенията за нови проблеми в страната.

Междувременно лихвите по 10- и 30-годишните немски държавни облигации се понижиха до нови най-ниски рекордни стойности.

Класиралата се на второ място партия в Гърция обяви, че възнамерява да формира правителство, което да национализира банки и да отмени приетите реформи на пазара на труда.

Германия се очаква да продаде дългови книжа с матуритет април 2017 година на стойност 5 млрд. евро, след като лихвите по петгодишните книжа се понижиха до исторически минимум вчера.

„Инвеститорите се опасяват за ситуацията в Гърция и политическите рискове в Еврозоната, което подкрепя немските дългови книжа“, коментира Михаел Лайстер, стратег в DZ Bank AG, цитиран от Bloomberg.

Лихвите по 10-годишните испански облигации се повишиха с 18 базисни пункта до 6.02% на годишна база през днешния ден, с което преминаха психологическата граница от 6% за пръв път от 27-ми април насам.

Лихвите при същите италиански облигации се повиши с осем базисни пункта до 5.54% на годишна база.

Тези по 2-годишните испански облигации се повишиха с 20 базисни пункта до 3.55%, докато двугодишните италиански облигации са с лихва от 2.98%.