Продавачите на имоти са изключително затруднени в настоящия пазар, отличаващ се със спад в цените на имотите през последните години и доминацията на купувачите.

Често на последните им се налага относително бързо да продадат имота си, за да се справят с ипотечен кредит, който не могат да изплащат, при загуба на доход.

За да постигнат в по-голяма степен това, ето някои съвети за грешки, които да избягвате при продажбата на имота си, дадени от изданието Business Insider:

1. Надценяване на имота

Това е може би една от най-честите грешки. Това, че продавачите са платили определена цена за имота преди няколко години, или че имат кредит в определен размер, който трябва да погасят, не определя продажната цена на имота. И колкото по-бързо се осъзнае това, толкова е по-голяма вероятността продажбата да се случи.

Емоционалната обвързаност с даден недвижим имот е последното нещо, което трябва да се взема предвид при определянето на продажната цена.

Вместо това, продавачите трябва да се съобразят с новите реалности на пазара, средните цени на имотите в съответния квартал и съседните сгради, и редица други фактори. Ако не могат сами да се справят при определяне на цената, е по-добре те да се обърнат към консултанти.

Завишената цена крие риска да отблъсне потенциалните купувачи още в най-ранна фаза, както и в последствие, защото дългото престояване на един имот на пазара, кара последните да са съмнителни относно него.

Трябва да имате предвид, че подобренията, които сте правили, могат да не паснат с личните предпочитания на купувачите, така че често не е възможно стойността им да бъде включена в цената.

2. Имотът не е приведен в добър търговски вид

Обикновено на продавачите им отнема една минута, за да съставят мнение за продавания имот и в последствие да търсят неща, които да подкрепят позитивното им, или негативното им такова, смятат специалисти.

Затова е много важно какво ще видят потенциалните купувачи при първото си влизане. Направете така, че имотът да изглежда светъл и просторен, за да могат купувачите да си представят собствените си вещи в него.

Показвания имот трябва да е възможно най-неперсонализиран, което означава да махнете личните си вещи, макар и те да имат сантиментална стойност за вас.

3. Прикривате определени проблеми

Продавачите често имат склонност да „покриват“ проблемни места в дома си. Това обаче, не е добра практика, защото, когато бъдат открити, купувачите започват да се чудят какво друго крие собственикът и често се разубеждават да извършат покупката. Специалистите съветват продавачите да са откровени и по повод на слабостите на имота, защото това в много по-голяма степен може да им помогне, отколкото да им навреди.

4. Показвате дома си на неправилните потенциални купувачи

Добре е преди да се стигне до оглед да сте сигурни, че потенциалният купувач се интересува от точно вашия имот, или цената не е непосилна за бюджета му. В тази насока, ще си спестите много време, нерви и усилия, да не преговаряте и показвате дома си на хора, които няма как да си го позволят.

5. Ограничавате достъпа на купувача при оглед

Това, че сте складирали личните си вещи в една от стаите, или не обичате други хора да влизат в спалнята ви, не би трябвало да ви кара да спрете потенциалния купувач да огледа всичко. В крайна сметка е ясно, че никой не би купил имот, без да е го е огледал внимателно.

6. Приемате твърде лично преговорите

Продавачите често смятат, че не трябва да са склонни на отстъпки по отношение на цената, или се обиждат и напускат преговорите при предложена по-ниска цена. Вместо това, последните трябва да са реалисти относно цената и ситуацията на пазара и да обмислят направените към тях предложения.

7. Спорите за дреболии

Тъй като много често продават домовете в които са живели, продавачите нерядко са изключително критични относно направени от купувачите коментира. В крайна сметка трябва да приемат, че техните домове не са перфектни и да не спорят за дребни детайли.

8. Забавяте документацията

Твърде дългото забавяне на документите, свързани със сделката, често могат да разубедят купувача, или да го накарат да преосмисли своята позиция. При веднъж приета оферта за продажба, отговорност на продавача е максимално бързо да подсигури съответните документи за изповядване на сделката.

9. Не поддържате дома си

Веднъж получили оферта за покупка, продавачите често занемаряват поддръжката на дома си. Когато купувачът дойде да изповяда сделката, той трябва да завари имота в същия вид, какъвто е бил, когато е взел решение да го купи.