За съжаление цените на имотите продължават да падат. В София дневно се изповядват 37 сделки и човек има чувството, че пазара се съживява. В сравнение с миналогодишната статистика обаче броят е почти с 9% по-нисък, коментира Веселина Генева, управител на консултантска къща Амрита, по време на банковия панел на „Шумът на парите 2012“, организиран от Profit.bg и Evento.bg.

Все повече банки, които са отпуснали кредити на сериозни и известни компании, се притесняват, че обезпеченията не покриват кредита, защото цените на имотите значително са паднали от момента на отпускането му.

Тези финансови институции често искат да проверят дали предложеното обезпечение покрива вземането и нерядко изискват допълнително обезпечение.

Хората все още се притесняват да инвестират в недвижими имоти. Най-позитивни са в сферата на земеделието. Много от големите компании, които не са били насочени в тази сфера, търсят земеделски земи, особено комасирани.

Сделките се изповядват на много високи цени – често значително по-високи от офертите купува, когато има възможност за окрупняване на парцели.

Съвсем по различен начин обаче стои ситуацията при жилищните имоти, посочва Генева. Ако сте решили да купите имот с цел инвестиция през следващата 1-2 години, то най-вероятно ще сте на загуба.

Възвръщаемостта от банков депозит е по-висока от доходността от отдаване под наем.

Ако примерно едно тристайно жилище от 60 000 евро се дава за 200 евро на месец, то възвърщаемостта на година от него е в рамките на 4-4.5%. Ако парите се дадат в банка, може да се постигне доход до 6%, без да има допълнителни разходи за поддръжка, ремонт и т.н.

Налице е и сериозна несигурност на пазара, пораждана и от външна несигурност, и от случващото се в Гърция, смята Веселина Генева.

Единственият фактор, който би променил посоката на цените на имотите, е инфлацията, уточни Генева. При една висока инфлация нещата могат да се променят много бързо и покупката на недвижимости да стане предпочитана. Такава заплаха обаче не се вижда на този етап.

Пазарът на офиси е силно засегнат през последните години. Фирмите предпочитат да се местят в по-малки или в по-модерни офиси. В момента свободните офисни площи са огромен процент. Отдават се при цени, които никога не бихме предполагали, че ще бъдат достигнати преди три-четири години. Например офиси в Бизнес център Витоша в момента могат да бъдат наети по 3 евро на квадратен метър.

По Цариградско шосе цените са стигнали до 6 евро на квадратен метър. Това за собствениците е много ниска възвръщаемост, но предвид обслужваните от тях кредити, те търсят сигурни доходи, защото имат нужда от заетост от поне 80%. Тези офисни сгради по централните артерии като „България“, Цариградско шосе, в момента имат атрактивни цени, но търсените офисните площи са най-вече между 100 и 500 кв. м. Сделките за 1000 кв. м или повече са редки и единични случаи.

По отношение цените на жилищата основният фактор е демографският. При последното преброяване видяхме каква е тенденцията. И най-вероятно тя ще продължи поради факта, че много млади хора, които учат в чужбина, не се връщат обратно, коментира още Генева.

Все по-малко са младите хора, които търсят жилища. Банките се опитват в момента с различни практики да търсят повече клиенти, но ще им е трудно при тази безработица и несигурността за бъдещите доходи.

Предлагането в момента на недвижими имоти надвишава с 50% търсенето. Това е една тенденция, която сочи, че трудно могат да се вдигат цените при едно такова предлагане.

Друго е, че много по-изгодно в момента е да живееш под наем, отколкото да си купиш имот. Преди няколко години беше точно обратното. В момента тенденцията не е такава, възвръщаемостта от недвижимия имот е по-ниска от банковия депозит.

Това са сигнали, че тази и следващата година не се очаква цените да тръгнат обратно. В Япония например вече 20 години цените на имотите вървят надолу.

У нас непрекъснато се чува, че вече сме на дъното, сега е дошъл моментът, но като че ли тези призиви идват от продавачите на имоти. Всички тези неща, които изброихме, сочат, че цените има още накъде да вървят надолу. Един от основните показатели за достъпност е цената на жилището към дохода.

Така може да се направи сметка дали тези цени са високи, посочи Веселина Генева. Точно преди кризата средната цена към средния доход бе число около 10. В момента това число е около 4, което е нормално за Европа. В САЩ е 3. Това означава, че в момента сме стигнали едни по-нормални нива на цените на имотите.

У нас все още залитаме по високи стойности. За съжаление клиентите, които ползват банкови кредити, се заблуждават, че това, което дават като обезпечение на банката, има изключително висока стойност, защото е ценно за тях. Странично око обаче би видяло, че този имот е надценен.

Има сериозен резерв за спад в цените на имотите или поне не може да се очаква до края на тази година и през следващата да се обърнат тенденциите и да станем свидетели на ръст, заключи Генева.

Събитието през 2012 г. се реализира благодарение на ВИП спонсорите Уникредит Булбанк, ПОК Доверие и MetLife и основните спонсори Евро Финанс, Армеец, Амрита, Chivas, Chevrolet.

Медийни партньори на мероприятието са сп. Мениджър, Dariknews.bg, Bulgaria ON AIR, imot.bg, Jobtiger.bg, в. Стандарт, novini.bg и insurance.bg.