Цените на различните типове имоти се движиха в унисон през последния месец и в посока надолу, съгласно офертите „продава“ от водещ сайт за недвижими имоти.

С най-голямо понижение за посочения период са се отличили двустайните жилища, чиито средни цени са се понижили в София с 1.5% за месец до 712 евро за квадратен метър.

При едностайните понижението е било в размер на 1.1%, докато при тристайните – 0.7%.

Както вече писахме по-рано, средните цени на нито един квартал не превишават 1000 евро при едностайните жилища, като тази тенденция се запазва.

В същото време продължава да намалява и броя на кварталите с офертни цени над психологическата граница при двустайните и тристайни жилища.

Само в три квартала откриваме двустайни жилища с обявени средни цени над 1000 евро и това са – Иван Вазов (1 119 евро), Изток (1 066 евро) и Лозенец с 1 031 евро за квадратен метър.

Подобна е ситуацията и при тристайните жилища, където с цени над 1 000 евро се добавят още кварталите Мотописта (1 070 евро) и Хладилника (1 038 евро).

Интересна е тенденцията на повишаване на офертите при наемите, в условията на спад в цените на имотите.

Така, например, нивата на наемите на едностайните жилища са се повишили с 4.8% за едностайните жилища, до 3.67 евро, в сравнение с 3.5 евро преди месец.

Повишение от 1% до 3.09 евро са отбелязали средните офертни наеми при тристайните апартаменти, докато тези на двустайните жилища са се понижили с 0.8%, сочи още статистиката.

Корекция във възходяща посока откриваме при предлаганите най-евтини двустайни жилища, които вече се откриват в Обеля 2 с продажни цени от 492 евро, на фона на 468 евро в Малинова долина преди месец.

Подобна тенденция откриваме и при тристайните, като най-евтините обявени за продажба такива имоти са в Обеля 1, със средна продажна цена от 485 евро, на фона на 472 евро в Левски В преди месец.