Разрастването на търговията по интернет доведе до бум в продажбите на фалшиви лекарства по света, като водещ техен производител остава Китай.

За това алармираха отново вчера експерти от фармацевтичния отрасъл, събрали се на среща в Манила, съобщи АФП.

Тази незаконна търговия се изчислява на 75 млрд. долара, твърди Скот Дейвис, който отговаря за сигурността в американския фармацевтичен гигант Pfizer.

Интернет доведе до бум в наличностите на тези медикаменти, до 90 на сто от които се предлагат за продажба и продават онлайн, добави той на форума, посветен на здравеопазването.

Уебсайтове, които продават фалшиви лекарства, най-често нямат физически адрес и се възползват от неяснотите в митническите регулации, за да изпращат продуктите до купувачите.

"Производителите" успяват да фалшифицират все по-усъвършенствани продукти, пише БТА. Стига се дори дотам фармацевтичните компании да анализират тези медикаменти в лабораториите си, за да установят разликите между оригиналните и подправените препарати.

Според Дейвис главният производител на фалшиви лекарства е Китай, следван от Йордания, САЩ, Израел и Канада.

Купувачите на тези лекарства са привлечени от по-ниската им цена и възможността да се снабдят с тях без рецепта, отбеляза експертът от Световната здравна организация Катрин Дофен.

Според ЕК нарасналото използване на интернет през последните години допълнително повишава необходимостта от точна и надеждна информация за лекарствата онлайн.

Миналата година Комисията прие преразгледано предложение, изясняващо информацията, която производителите могат да предлагат на пациентите за медикаменти, отпускани само по лекарско предписание.