Депутатите в притиснатата от тежка икономическа криза Гърция продължават да получават огромни заплати, въпреки че доходите им бяха орязани.

Над 20 000 евро на месец струва на държавата всеки депутат, като в тази сума влизат разходите за заплата, транспорт и политически офиси, съобщават гръцки електронни сайтове.

В гръцкия парламент има 300 депутати. Данните от бюджета за тази година показват, че заплатата на всеки един от тях достига 8000 евро.

Към нея обаче има надбавки за участия в различни комисии. Цената за всяко участие е хиляда евро, посочва bTV.

Транспортните разходи на гръцките депутати надхвърлят 1.7 млн. евро. А заделените средства за поддържане на офисите им пък възлизат на 8.1 млн. евро.

Привилегиите на депутатите не свършват дотук. Всеки от тях има възможност да назначава по един научен сътрудник и четирима държавни служители в своите кабинети, както и по един полицай.

Освен това всеки представител на народа, дори и да е изкарал само един мандат в парламента, има право на две пенсии - една депутатска и една от професионалния му стаж.

Въпреки кризата, високоплатени остават и членовете на администрацията в парламента - със средна годишна заплата от над 19 000 евро, които получават редица добавки към доходите си - за извънреден труд, за работа с компютър, за заемано отговорно място, за стаж и за транспорт.

Тези разходи се правят всеки месец на фона на огромни бюджетни съкращения, наложени от тройката международни кредитори – Европейския съюз, Европейската централна банка и МВФ. За да продължат с финансирането на Гърция, кредиторите настояват за малко мерки, но с висок ефект.

За да отговори на тяхното изискване, правителството в Атина планира през следващите две години да икономиса 11.5 млрд. евро, като намали пенсиите и социалните помощи и свие държавния сектор, съобщават гръцките медии.

Икономическият екип на премиера Андонис Самарас е поискал от различните министерства и ведомства да излязат с предложения за тези съкращения.

Очаква се да бъдат орязани високите пенсии от над 2400 евро и заплатите на висшите държавни служители, а също така и да се въведе единна схема, по която ще се плащат заплатите на работещите в държавните предприятия, заети в сферата на услугите.

Икономистите смятат, че от орязването на високите пенсии в бюджета ще влязат един милиард евро. От административната реформа се очаква да бъдат икономисани два милиарда евро.

Става дума за свиване на услугите в държавния сектор, за премахване или сливане на държавни структури и за преструктуриране на човешките ресурси. Неясно е дали кабинетът Самарас ще предприеме масови закривания на държавни предприятия и дали ще прибегне до уволнения. Засега управляващата коалиция уверява, че такива няма да има.

Правителството обмисля още орязване на социалните помощи и даже премахване на част от тях. От тези съкращения се очаква да бъдат спестени 3 млрд. евро.

Предвижда се Атина да представи тези мерки за икономии на кредиторите на 24 юли в желанието си да остане под финансовата защита на ЕС и Международния валутен фонд (МВФ).

За юли са набелязани мерки за икономии в размер на 3 млрд. евро, които кабинетът ще реализира до края на годината.