Америка е държава, която издига в култ индивидуализма, а историите за „милиардери, които сами са натрупали богатство си“ са много популярни.

Списание Форбс всяка година вади списък на най-богатите хора, които са забогатели сами (тоест не са получили наследство или пари чрез женитба).

По-голямата част от милионерите и милиардерите в САЩ са забогатели сами.

Стив Джобс и Опра Уинфри са национални герои, защото са започнали от нищото и са се издигнали, благодарение на талант и много труд.

Барак Обама обаче наскоро се изказа срещу популярната фраза „self-made billionaire” (милиардер, натрупал богатството си сам).

„Може да си успял сам в даден сектор, но ти не си създал сектора и условията, които си заварил е него.“

Ето и част от точните думи на Обама:

„Има много богати,успешни американци, които ще се съгласят с мен. Те знаят, че не са успели сами. Винаги са ме изумявали хората, които казват „трябва да е защото съм много умен“. Пълно е умни хора! Или „работил съм здраво“. Пълно е с хора, които работят здраво (тук Обама е прекъснат от аплодисменти).

„Ако си успял, то това е защото някой по веригата ти е помагал. Някога в живота си си имал добър учител. Други хора са помогнали за създаването на Американската мечта, която служи за вдъхновение на всички ни днес. Някой е инвестирал в мостове и пътища, които ти ползваш. Ако имаш бизнес, то той лежи на основите, които някой друг е създал. Интернет не се е създал сам. Правителството помогна на учени да създадат интернет, за да можете вие днес да печелите пари от него.“