Изглежда някак естествено да оставиш на децата си, които си обичал, възпитавал и си им предавал знанията и мъдростта си, в наследство всичко получено в дългия си и труден живот. Но успешните хора на планетата, натрупали милиарди и заемащи първите места в класацията на Forbes, често не мислят така. Всеки четвърти богаташ в света няма да остави нищо на децата си. Защо? Нека видим техните отговори:

Бил Гейтс

Председателят на Съвета на директорите на Microsoft и един от най-богатите на планетата Бил Гейтс заяви, че не вижда смисъл да оставя своето състояние в наследство на собствените си деца. Те ще получат скромните, на фона на натрупаното от баща си, 10 млн. долара, а всичко останало ще бъде насочено към благотворителни фондове за здравеопазване, образование и научни изследвания.

„Не мисля, че за моите деца ще е добре да започнат живота си с толкова пари“, каза основателят на Microsoft. Той е убеден, че „условията за всички деца трябва да са еднакви, независимо къде са родени“.

Той има три деца: 14-годишната Дженифър, 11-годишния Рори и 8-годишната Фийби. Младите Гейтс са обречени да работят и да постигат сами успеха си, но баща им обещава, че никога няма да се почувстват лишени от родителска грижа.

Уорън Бъфет

Един от най-успешните инвеститори на нашето време Уорън Бъфет е разпределил наследството си по същия начин, по който и Бил Гейтс. 90% от богатството на Оракула от Омаха, неизменно присъстващ в златните 100 на Forbes, щеотиде за благотворителност, въпреки че той също има три деца. По повод бъдещето им Бъфет веднъж заяви: „Оставям на децата си достатъчно пари, за да правят каквото искат. Но парите все пак няма да са толкова много, че да ги лишат от желание да правят каквото и да е“.

Знаем, че богатите имат своите странности. Някои харчат за разкошни яхти, самолети и къщи, на други богатството носи тягостно чувство. Бъфет е вторите и не иска да обременява децата си с тежестта на прекомерното благосъстояние.

Бернар Маркус

Съсобственикът на компанията Home Depot, търгуваща с материали за строителството и дома, също е сред „строгите“ родители- милиардери и винаги е учил децата си да не разчитат на татковите пари за нещата, които искат да постигнат. Негов основен наследник е фондът Marcus Foundation в подкрепа на деца, медицински изследвания и еврейски общности.

Джордж Лукас

Култовият режисьор има три деца, но е предвидил за тях минимален процент от богатството си. Той бе един от богаташите, присъединили се към инициативата The Giving Pledge на Уорън Бъфет и Бил Гейтс

Тед Търнър

Най-големият земевладелец в САЩ и собственик на Си Ен Ен дълго е работил и рискувал живота си, за да стигне там, където е сега. Той казва, че иска децата му да се калят за житейските битки, като сами си пробият път.

Владимир Потанин

Един от най-богатите руснаци също заяви намерение да обезнаследи своите три деца, следвайки примера на Бъфет и Гейтс. Той обясни, че се страхува децата му да не останат завинаги в неговата сянка и да бъдат лишени от собствени цели и стремежи. Впрочем Анастасия- най-голямата дъщеря на Потанин, вече има с какво да се похвали. Тя има спортна кариера и няколко пъти стана шампионка на Русия по аквабайк.

Стани наш приятел във Фейсбук