Призраците явно обичат луксозни хотели, а опитите им да изгонят натрапниците по-скоро привличат живите, отколкото да ги отблъскват. Затова и много хотели с удоволствие поддържа легендите за призраци, свързани с тях, като символ на дългата си и славна история. От Европа през Великобритания и Новия свят, нека се разходим из няколко хотела, в които можем да срещнем призраци:

Langham Hotel

Лондон, Великобритания

Любителите на острите усещания и езотериката трябва да се отправят преди всичко във Великобритания, защото повечето привидения са решили да се заселят точно в тази страна. Например в луксозния лондонски хотел Lanhham Hotel гостите най-често виждат среброкос джентълмен, облечен в костюм от епохата на крал Едуард. Призракът обитава стая номер 333, но кой е, защо се е заселил там и какво пречи на покоя му, никой не знае. Призракът от Langham Hotel привлича вниманието и на сър Артър Конън Дойл, който избира хотела за част от историите на Шерлок Хоумс.

Holt Hotel

Оксфордшир, Великобритания

Гостите на Holt Hotel в Оксфордшир го посещават заради 86-те уютни стаи с камини и джакузи и за да разгледат околностите. Но нещо в туристите ужасно привлича призраците. Говори се, че преди четири столетия в дома, в който днес е хотелът, зверски били убити стопанина и жена му. За всичко обвиняват някакъв французин, който съблазнил порядъчната жена и предизвикал кървавата драма. Провидението осъдило убиеца вечно да броди из стаите на хотела.

Selsdon Park Hotel

Съри, Великобритания

Във величественото здание с хилядолетна история и обилна зеленина обичат да отсядат поклонници на голфа и призраци. Това е едва ли не най-населеният с призраци хотел на Острова: най-известното привидение е на дама, облечена в сиво, която често се появява през дебелите каменни стени в стаите. Говори се, че тя била прислужница, съблазнена от сина на собственика на замъка. Младото момиче забременяло и било отхвърлено от любимия си, затова завършила дните си със самоубийство. Призракът й обаче останал и до днес навява тъга на посетителите на хотела.

Toftaholm Herrgrd

Смоланд, Швеция

Дървеният хотел , закътан близо до езеро в планината, привлича романтични двойки, които искат да прекарат уикенда в лоното на природата. Малцина знаят, че според легендата в стари времена тук живял собственик с красивата си дъщеря. Лоша среща събрала девойката с едно момче от близкото село. Те се влюбили, но честите им срещи естествено никак не се понравили на богатия баща и той омъжил дъщеря си за друг. В деня на сватбата влюбеният младеж се обесил в една от стаите, а призракът му останал да смущава покоя на влюбените.

Yu Shan Fan Dian

Чангша, Китай

На три часа път от Пекин, до река Яндзъ, има огромен хотел с 220 стаи. Някога рези земи принадлежали на кралската династия и до днес последната императрица Ю Шан не може да се успокои и прави всичко възможно да прогони посетителите от своите владения. Трудна задача в пренаселения хотел!

Asia Hotel

Банкок, Тайланд

Само отчаяни смелчаци се осмеляват да се настанят в Asia Hotel в тайската столица: мрачното осветление и окритите с плесен стени на мръсните стаи отблъскват всеки желаещ. Но това не е всичко: често полупрозрачна фигура разбужда гостите през нощта, а когато те се опиват да я заговорят, изчезва в нищото.

The Taj Mahal Palace

Мумбай, Индия

Вероятно сте чували този луксозен хотел, смятан за един от най-красивите в света. Според легендата призракът на главния инженер на The Taj Mahal Palace все още го населява: малко преди завършването на строителството, архитектът трябвало да отиде във Франция, а когато се завърнал, с ужас видял, че последните строителни детайли никак не приличали за замислените от него. Тадж Махал бил смисъла на живота му, перлата в работата му. Той така се опечалил, че сложил края на живота си, но и така не намерил покой: призракът му продължил да се носи по високите етажи и покрива на хотела, оплаквайки завинаги провалената си мечта.

Fairmont Hotel

Ванкувър, Канада

Ако от европейската страна на Океана призраците са си избрали Великобритания, някои техни по-млади събратя са се заселили в Канада.През 1944 г. кола блъснала млада дама пред самия хотел. Всичко се случило така бързо, че момичето и до днес не може да напусне хотела. То се заселило в асансьорните шахти и само от време на време излиза от тях, за да приведе в ужас персонала и гостите с окървавените си дрехи.

Le Meridien King Edward

Торонто, Канада

Повече от 100 години луксозния хотел в Торонто приема гости. Но ако си запазите стая там, трябва да имате предвид някои непредвидени неприятности- а именно има вечери, когато е доста шумно. В наши дни на 17-ия етаж на хотела има заключена зала, в която в миналото се провеждали балове. Но веселите призраци на балните гости явно са решили да не слагат край на празника и веднъж в годината- в първата топла пролетта нощ, залата се оглася от смеха, музиката, разговорите и бурното веселие на невидимите гости.

Hotel El Convento

Cан Хуан, Поерто Рико

В Латинска Америка винаги са кипели горещи страсти, а духовете на мъртвите са на почит. В старите колониални къщи бродят духове и напомнят за минали времена, а един от очарователните хотели с красиви арки и испански двор някога бил дом на благочестивата дона Ана. След смъртта на съпруга си тя превърнала своя дом в кармелитски манастир и останала там да се моли за спасението на душата на покойния си съпруг. Той бил натрупал много грехове и съпругата му молела бога да приеме неговата душа, а в замяна тя била готова да даде своята за адовите мъки. Молитвите й били чути. Дори когато някогашният манастир станал хотел, доня Ана продължила да ходи по коридорите, шепнейки молитви и стряскайки гостите.