В петък започват Олимпийските игри в Лондон. Ще успее ли английската столица да избегне „проклятието на игрите“?

Според мнозина, сред които и изданието Business Insider, отговорът е „не“. Анализаторите от изданието дори считат, че освен ако не се случи някакво чудо, игрите ще бъдат едни от най-големите икономически провали в последни години.

Вижте какво ги кара да смятат така:

В последните 30 години Барселона е единственият град, който е имал положителен ефект от игрите.

В някои случаи Олимпиадата се свързва директно с икономически проблеми. В Гърция бюджетът им достигна до 11 млрд. долара, или с два пъти над предварително очакваната сума.

Много от съоръженията по света, построени специално за Игрите, стоят неизползваеми и занемарени.

Въпреки всички съмнения дали игрите ще помогнат или навредят на икономиката, Великобритания е положила специални усилия, за да ухажва МОК. Един топ консултант е получавал 34 000 долара на месец за работата си по кандидатурата на Великобритания.

Когато експерти на МОК посетиха Лондон за инспекция, властите манипулираха светофарите, за да могат те да минават само на зелено, което предизвика критики в обществото.

Първоначалният бюджет, с който бе спечелено домакинството бе 3.9 млрд. долара.

Разходите обаче се увеличават силно. Например – строежът на Аква Центъра бе изчисляван на 118 млн. долара, а в крайна сметка възлезе на 434 млн. долара.

Изчислява се, че Великобритания е похарчила 65 млн. долара, за да забавлява важни гости, свързани с Игрите.

В момента има прогнози за това, че Игрите ще струват 19 млрд. долара. Дори и оптимистичните прогнози добавят 107% над сегашния бюджет.

МОК ще даде само 1.6 млрд. долара от цялата сума.

Лондон трябва да се съобрази с някои скъпи изисквания, като да се осигурят 400 км пътно платно, само за Олимпийците.

За „членовете на Олимпийското семейство“ се запазват и 500 лимузини.

Лондон трябва да запази (и плати) за 40 000 хотелски стаи, в това число 1 800 в 4- и 5-звездни хотели за МОК.

Президентът на МОК Жак Рох наскоро се описа като човек от „работническата класа“ и заяви, че ВИП екстрите,които ползва, са необходими, за да може да си върши работата.

Лондон трябва да се откаже от всякакви права над интелектуална собственост, свързана с Игрите, в това число името Лондон 2012 .

Олимпийският флаг трябва да бъде слаган по-високо от всичко останали флагове, включително този на Великобритания. За да е сигурно, че тези правила ще се спазват, има назначена специална „полиция“ от МОК. Тази полиция ще може да налага глоби до 31 000 долара.

Незнайно защо McDonald's има пълен монопол над пържените картофки в Олимпийския парк – никой друг няма право да ги продава.

Сигурността на игрите ще струва 1.6 млрд. долара.

Само един ден след като Великобритания спечели домакинството, 52 души бяха убити в терористична атака.

12 000 полицаи ще патрулират всеки ден в Лондон по време на Олимпиадата. Някои от тях ще бъдат снабдени в полуавтоматични оръжия.

Частната охранителна фирма G4S заяви, че няма да й достигнат 3500 души, за да се справи с охраната.

Работниците, които ще отговарят за почистване, поддръжка и друга асистенция по време на игрите, са настанени в ужасни условия.

Летище Heathrow се подготвя за големи проблеми.

Служителите на Митническата агенция на Великобритания заплашват със стачка ден преди откриването на игрите. Това би довели до хаос.

Властите предупредиха, че са възможни опашки от над 1 час, само, за да се влезе в метрото в някои часове.

Очаква се мобилните мрежи „да падат“.

Все още не се знае каква ще бъде съдбата на Олимпийския стадион след игрите. Построяването му струва 780 млн. долара. За сега няколко футболни клуба имат претенции към нео.

Бутилка минерална вода на стадиона ще струва 1.60 паунда (2.54 долара).

Много атлети казаха, че няма да присъстват на церемонията по откриването, защото е прекалено късно, а те трябва да се наспят.

Кметът на Лондон не бе много убедителен в опита си да въодушеви съгражданите си: „Това ще бъде най-вълнуващото нещо в Лондон след големия пожар през 1666 г.“, каза той.

И не на последно място.... времето най-вероятно ще бъде ужасно.