С шофьорската си книжка ще се прощават за поне 6 месеца джигитите, които са седнали зад волана дори след като са обърнали една-две бири. Достатъчно ще бъде дрегерът да е отчел концентрация на алкохол в кръвта им над 0,5 промила. Това окончателно решение взеха депутатите, които вчера приеха на второ четене промени в Закона за движение по пътищата, пише в. "Монитор".

С предложените от избраници от ГЕРБ, начело с шефа на транспортната комисия Иван Вълков, изменения наказанието се уеднаквява за всички категории водачи. Досега тежестта му зависеше от това дали подпийналият шофьор е начинаещ, опитен или превозва опасен товар. В зависимост от това варираше от 1 до 12 месеца и от 2 до 12 месеца лишаване от правоуправление. В 60-70% от случаите обаче от КАТ налагали минималното наказание. Както досега, фирканите шофьори ще горят с книжките си максимум за 1 г.

Глобата, която варираше според опита им от 200 до 500 лв. и от 300 до 600 лв., също се уеднаквява. Тя става от 500 до 1000 лв.

Над 16 000 са хванати да карат в нетрезво състояние през 2011 г., като при около 9000 от тях дрегерът е отчел между 0.5 и 1.2 промила, над които те попадат вече под ударите на НК, мотивира промените Вълков.

С колегите му приеха и радикална мярка, предвиждаща от движение да се спират до 30 дни колите на собственици, които ги управляват пияни или нямат шофьорска книжка. Същото наказание ще им се налага, ако са дали возилото си на водач, извършил тези нарушения. По думите на Вълков всеки пети убит по пътищата е станал жертва именно на водач без книжка или употребил алкохол.

Със 100 лв. вместо с досегашните 50 лв. ще олекват пък преминалите на червен светофар и неспрелите на зебра, решиха още депутатите.

Повторният акт ще е 200 лв. и ще е придружен с отнемане на свидетелството за месец. Със същата сума ще се бъркат и паркиралите на инвалидно място.По-яки санкции се въвеждат и за пешеходците. Вместо по 10 лв. те ще плащат вече от 20 до 50 лв. в зависимост от провинението им. Най-тежката санкция ще се налага за прескачане на мантинели, пресичане на червено и пренебрегване на регулировчик.