Корупцията ограничава възможностите за действие на правителството и вреди на общественото доверие в съдебната система и другите държавни институции. Това е една от основните констатации в частта за България на нов доклад на Държавния департамент за състоянието на човешките права през 2011 г.

Усилия без резултат

Българското правителство е предприело стъпки за съдебно преследване и наказване на високопоставени държавни служители, извършили злоупотреби в службите за сигурност и в други държавни структури, но неговите действия често са неефективни и безнаказаността продължава да е проблем, отбелязват авторите на доклада.

От американското дипломатическо ведомство определят президентските избори през 2011 г. като отразяващи спазването на основните права и свободи, но отбелязват и сигналите на наблюдатели за купуване на гласове. Изтъкват се и организационните слабости при провеждането на вота.

Няма информация правителството или негови служители да са извършвали произволни или незаконни убийства, отчитат от Държавния департамент и посочват, че липсват данни и за политически мотивирани отвличания на хора.

Интеграцията на малцинствата

Маргинализацията на ромското малцинство остава най-сериозният проблем с човешките права в България, се казва още в доклада на Държавния департамент за миналата година.

Изтъкват се случаите на насилие, извършвано от десни екстремисти, срещу роми, мюсюлмани и други религиозни малцинства, съобщи bTV.

В доклада се говори за случаи с лидери на мюсюлманската общност, оплакали се от тормоз, при който службите за сигурност редовно им задавали въпроси за религиозен радикализъм и фундаментализъм.

Полицейското насилие

В документа се отбелязва, че според защитници на човешките права, законът предоставя на полицията прекомерна власт за употреба на сила и огнестрелни оръжия. Само за 10 месеца от началото на миналата година в България е имало 39 съдебни преследвания и 13 осъдителни присъди срещу служители на министерството на вътрешните работи.

По-широкото разпространение на сила във връзка с нарасналите усилия на правителството за справяне с организираната престъпност също е направило впечатление на авторите. За първото полугодие на 2011 г. са разследвани 36 случая на полицейско насилие.

Според неправителствени организации държавата не разследва добре подобни инциденти. От Държавния департамент посочват, че в месеците до юли миналата година са били оправдани 12 полицейски служители.

В доклада се посочва, че полицията може да арестува хора за 24 часа, без повдигнати обвинения, споменават се случаи на задържани за дребни престъпления, върху които се оказва физически натиск с цел изтръгване на самопризнания, особено когато заподозрените лица са роми.

И отново съдебната система

Дългите забавяния на съдебните процеси са обичайни и има голям брой спорни разследвания. Установеното в закона време за разследвания често води до прибързано повдигане на обвинения, които съдиите връщат за допълнително разследване, по време на което хора, обвинени за сериозни престъпления са освобождавани под гаранция, посочва дипломатическото ведомство на САЩ.

Според Държавния департамент, конституцията и законите установяват независима съдебна система в България, но корупцията, неефективността и липсата на отчетност са широко разпространен проблем.

Американските дипломати цитират наблюдатели, според които Висшият съдебен съвет въвежда бавно вътрешната дисциплина. От 105 дисциплинарни дела, изпратени на съвета през годината, само четири са довели до уволнение, две до понижаване в длъжност, четири са свършили с понижено възнаграждение, а 46 в други дисциплинарни санкции.