Президентът на Управлението за федерален резерв (УФР) на САЩ Бен Бернанке иска да знае дали американците са щастливи, предаде Асошиейтед прес.

Щастието може би е също толкова важно за измерване на икономическия напредък, колкото да се определя дали инфлацията е ниска, а безработицата - висока, каза Бернанке. Икономиката не означава само пари и материални блага. Икономиката означава и разбиране и насърчаване на "увеличаването на благополучието", допълни той.

Бернанке и служителите на УФР разчитат на доклади за заетостта, потребителските разходи и други икономически данни, когато вземат важни решения за американската икономика, равняваща се на около 15 трилиона долара, предаде БТА. Двойната задача на УФР е да поддържа ниска инфлация и висока заетост, припомня АП. "Трябва да търсим по-добри и по-преки измерители на икономическото благополучие", каза ръководителят на американската централна банка в реч, излъчена като видеозапис на конференция на икономисти и учени в Кембридж, Масачузетс. Все пак насърчаването на благополучието е "крайната цел на решенията ни", допълни Бернанке.

Точно сега обаче малко американци биха казали,че са щастливи от икономическото положение. През юли безработицата в страната нарасна до 8.3 на сто, а от началото на годината икономическият растеж силно се забави.

Самият Бернанке определи икономическото възстановяване като "отчайващо бавно", когато говори пред Конгреса на 17 юли. Все пак общи статистически данни биха могли да прикрият важна информация за положението на отделните американци, отбеляза той.

Бернанке отбеляза практичната (и трудна) задача да се измерят субективни емоции. Досега повечето опити включват изследвания, при които на хората се поставя въпросът дали са щастливи и какво допринася за щастието им. Тези изследвания са установили няколко постоянни фактора - физическо и психическо здраве, здравина на семейните и общностни връзки, усещане за контрол над собствения живот и възможности за активна почивка.

Ръководителят на УФР отбеляза още няколко въпроса, чиито отговори би искал да знае - доколко сигурни се чувстват американците на работното си място? До каква степен са уверени в бъдещите си професионални перспективи? Доколко семействата са подготвени за финансови шокове?

Тези индикатори "биха били полезни при измерването на икономическия напредък или неуспех, както и при обясненията на вземането на икономически решения", посочи Бернанке.