Смятало се, че най-редкият минерал от органичен произход е малко известният пейнит: този оранжев камък е открит в Бирма през 50-те години на миналия век в само два броя. Това му придавало изключителна стойност чак допреди няколко години, когато е открито голямо находище на минерала. Сега пейнит има в стотици ювелирни изделия, а първенството при най-редките камъни се върна при червения брилянт.

През 2006 г. на търг на нюйоркската аукционна къща Sotheby’s китайска порцеланова ваза от средата на XIV в. бе продадена за рекордните 4.72 млн. долара. Предишният й собсвтеник я бе придобил за 1.2 млн. долара през 1993 г. Малката вазичка била образец на класическата епоха Юан , единствената, която се е съхранила цяла до наши дни.

Едно от най-редките комиксови издания, запазено до наши дни, е първият брой на „Човека-паяк“. Струвал 12 цента при издаването си, комиксът бе продаден за последен път за 40 хил. долара.

Книгата на Гинес твърди, че най-редките и скъпи джинси в света са знаменитите 501 на Levi Strauss & Co. За дънки, шити преди 115 години, японски колекционер плати 60 000 долара на търг в eBay. Един чифт нови дънки от същия модел биха стрували едва 46 долара.

В света има много редки книги, но за най-интересна се смята Библията на Гутенберг- първата печатна книга в света, появила се през 1456 г. Има няколкостотин запазени копия от нея, но наистина първото се оценява на 20-25 млн. долара, или 25 000 долара на страница. През миналата година едно от не толкова ценните копия бе купено за 5.5 млн. долара.

За най-екзотично и рядко ястие на планетата се смята супата от ластовичи гнезда, появила се преди 400 години в Китай. Приготвен от майстор, порция от този бульон достига цена от 10 000 долара.

Най-рядката морска сол в света идва от Япония и струва 40 долара за фунт.

Кристофър Форбс притежава бутилка вино за 160 000 долара. Зелената бутилка, за която се смята, че е принадлежала на Томас Джеферсън , се смята за най-скъпата единична бутилка в света.

Саваната е смятана за най-ефектната и запомняща се котка. Въпреки потресаващите си размери (до 12-15 кг), тя е изключително елегантна. Заради изключителната си рядкост тази котка дори става обект на афера, известна като аферата „Ашера“. Цената й е 22 000 долара.

Най-редките и скъпи коне в света за Сарая-преки потомци на иберийските диви коне. Смята се, че в света има едва 200 такива коне, всеки от които струва 100 000 долара.

За ювелирна колекция трябват много пари. Особено ако в нея ще влезе най-скъпото бижу в света. Колието с рядък син брилянт в обков от злато бе продадено за 16 млн. долара.

Кога 20 долара са равни на 7.9 млн.? През 2002 г. на аукцион на Sotheby’s бе продадена монета с номинал 20 долара, наречена „Двойния орел“. През 30-те години с отказа от златния стандарт, тези монети са изтеглени и претопени, почти без изключения. Но през 33 г. крадци успяват да откраднат 10 такива монети от федералното хранилище. Полицията залавя десет от монетите, но една е открита едва половин век по-късно. Когато цената й е вече близо 8 млн. долара.

Най-скъпият замък в света е замъкът на граф Дракула, чиято пазарна стойност е 135 млн. долара.

Независимо от голямото литературно наследство, оставено ни от Шекспир, запазените негови ръкописи никак не са много. Най-скъпият от тях е лист, подписан от самия него. Подписът на Шекспир се оценява на 3 млн. долара.