Има няколко законни начина да намалим драстично сметките си за ток. За тази цел не ни е необходима голяма инвестиция, а прилагането на добри и полезни навици в ежедневното ни консумиране на електроенергия.

След добрата изолация и новата дограма, които са сериозна инвестиция за дома, има и още малки тайни, с които сметката ви за ток да намалее.

Най-лесно е да си закупите уред, които да контролира разхода ви за ток. Устройството струва около 40 лв., но намалява месечната ви сметка с 30%.

Устройството е напълно законно, а единственото условие е да се постави в близост до електромера.

Най-вероятно тези уреди обаче ще останат безполезни след две години, когато по изискване на Европейския парламент трябва да започнем да ползваме умни електромери, които да могат да предлагат интелигентни планове за икономии на ток.

Дотогава не трябва да забравяме, че всяко домакинство само може да контролира разходите си за електричество, като спазва основни правила. Най-важното е да консумираме ток, когато ни е необходимо.

В кухнята всяка домакиня трябва да знае, че е по-евтино да претопля храната в микровълнова вместо в печка, да прави кафе с кафемашина, а не на котлон.

Същото правило важи и за печката, в която домакините често надничат, за да проверят готова ли е гозбата. По-малък разход имат и пералните, в които се пере на по-кратки програми и по-ниска температура.

По изчисления на енергодружествата у нас всеки българин харчи минимум 8% от доходите си за ток, съобщава ТВ7.