Днес Испания продаде облигации за 4.8 млрд. евро, което беше най-голямата сума от януари насам, а лихвата падна на фона на очакванията, че страната ще поиска Европейска централна банка (ЕЦБ) да се включи в изкупуването на дълга й нараснаха, информира Bloomberg.

Министерството на финансите на Испания преизпълни очакванията си за продажбата на 4.5 млрд. евро, пласирайки 10-годишни облигации при средна лихва от 5.666%, която е най-ниската от януари насам.

За сравнение, лихвата беше 6.647% при последния търг на 2 август и 5.724% на вторичния пазар преди търга. Министерството на финансите на Испания днес пласира и 3-годишни облигации при лихва от 3.845%.

Лихвата по тригодишните книжа е паднала с около 2 процентни пункта, откакто президентът на ЕЦБ Марио Драги обяви на 2 август, че банката може да изкупува облигации на изпитващи затруднения държави и даде индикации, че тези покупки може да бъдат концентрирани върху по-краткосрочните облигации.

Испанското правителство продължава да обмисля дали да задвижи механизма, а вицепремиерът Сорая Саенс де Сантамария на два пъти изтъква аргументи през тази седмица в полза на спасителния план.

Лихвата по 10-годишните облигации беше 5.726% след пласирането на емисията, в сравнение с 5.724% преди това и 5.693% вчера. Това увеличи разликата между тяхната доходност и тази на 10-годишните германски облигации до 414 базисни пункта, в сравнение с 407 базисни пункта вчера.

Испанските банки са притежавали 32% от издадените от страната облигации към юли, в сравнение със 17% в края на миналата година, докато чуждестранните притежатели са намалили дела си от 50 на 34%.

За да могат да финансират трези покупки, испанските банки са увеличили зависимостта си от средствата на ЕЦБ до рекордни нива, показват данни на Централната банка на Испания.