Държавите от eврозоната се подготвят да позволят на постоянния спасителен фонд да увеличи капитала си по същия начин, както и неговия предшественик, с цел достигането на над 2 трлн. евро за спасяването на големи страни, ако се наложи, пише Der Spiege.

Седмичното издание съобщава, че Европейският механизъм за стабилност (ESM) ще разполага с два инструмента, както и предшественика му - Европейския фонд за финансова стабилност (EFSF), които ще позволяват публични средства да бъдат използвани за рискови сделки, като закупуването на испански облигации, например, докато частни инвеститори ще осигурят останалите средства.

Досега очакванията бяха, че ESM, който се очаква да заработи на 8 октомври с капацитет от 500 млрд. евро, ще има същата способност за ливъридж както EFSF и финансовите министри от еврозоната го потвърдиха на срещата си в Кипър по-рано този месец.

Ако ESM получи одобрение да използва същите техники за ливъридж както EFSF, той ще има капацитет за кредитиране в размер на около 2 трлн. евро, без да се налага страните да внасят допълнителни средства във фонда.

Тези опции за ливъридж обаче не са одобрени от всички страни от еврозоната, а Финландия е особено против тях.

Германският финансов министър Волфганг Шойбле подкрепя този план, но Финландия блокира бързото му приемане, се казва в публикацията.

Говорителка на германското министерство на финансите е потвърдила, че след решението на германския конституционен съд за ESM някои неща по отношение на финансирането се преработват и част от средствата ще бъдат покриват от ESM, докато останалата част ще дойде от частни инвеститори, което е известен вид ливъридж.

Тази част в момента е в процес на одобрение от страна на Брюксел, според нея.