Бизнес доверието в Германия се е понижило за пети пореден месец през септември, достигайки най-ниското си ниво от началото на 2010 г. насам.

Това повиши опасенията на инвеститори и анализатори от рецесия, въпреки плановете на ЕЦБ за обратно изкупуване на облигации, които се очакват да извадят еврозоната от дълговата криза.

През месеца индексът, следящ мнението на изпълнителните мениджъри на около 7 000 немски компании, се е понижил до 101.4 пункта, в сравнение със 102.3 пункта през август.

Средните очаквания на пазара бяха за леко повишение на показателя през настоящия месец до 102.5 пункта.

„Данните сочат, че немските компании все още са скептично настроени за икономическото въздействие на магическото решение на ЕЦБ“, според икономиста Карстен Брзески от ING Bank, цитиран от финансовото издание Bloomberg.

„Въпреки че опасенията от разпадане на еврозоната вече не са на дневен ред, немският бизнес понижава своите очаквания. Икономиката на страната може да навлезе дори в рецесия през третото тримесечие на годината“, коментира още специалистът.

От централната банка на Германия коментираха, че въпреки доброто представяне на немската икономика до момента, налице са сериозни доказателства за забавяне на ръста й.

Бизнес доверието в Холандия също се е понижило до -6.7 пункта през септември, в сравнение с -4.6 пункта през август. Това бе поредно доказателство за слабост на икономиките в центъра на еврозоната.

Данните не бяха приети особено положително от пазара, като еврото се върна при нива на търговия около 1.2900.