Доларът е едва на 0.2% от най-високата си за последния месец стойност спрямо йената, преди да излязат данните за щатската икономика днес, които могат да потвърдят възстановяването на водещата световна икономика.

Зелените пари задържаха ръста си спрямо останалите основни валути в очакване на положителни тенденции в производствения сектор на САЩ.

Търсенето на евро бе ограничено след данни вчера, които посочиха свиване на икономиката на еврозоната.

Австралийският долар се понижи до най-ниска от седмица насам стойност спрямо зелените пари след доклад, посочил понижение на потребителското доверие с най-много от пет месеца насам.

„Щатската икономика расте бавно и това е положителен знак“, коментира Ханс Кунен, главен икономист в St. George Bank Ltd. в Сидни, цитиран от Bloomberg. “Ръстът е достатъчен, за да възпре Фед от по-нататъшни стимули, което е в подкрепа на долара“, допълва още специалистът.

Доларът се повиши с 0.1% спрямо йената до 78.80 йени, като моментно достигна 78.93 йени вчера, което бе най-високото му ниво от 18 юли насам.

Щатската валута се търгува без съществена промяна спрямо еврото при нива от 1.2322.

Еврото се разменя за 97.09 йени от 97.02 йени вчера.

Индустриалното производство в САЩ се очаква да се е повишило с 0.5% през изминалия месец, след като добави 0.4% месец по-рано, според средните очаквания на анализаторите.

На предходното си заседание Фед се въздържа от приемането на допълнителни стимули за икономиката на страната. Резервът купи 2.3 трилиона дълг за периода между 2008-201 г., за да подкрепи икономиката си.

В същото време нивото на лихвите е между нула и нула и двадесет и пет процента от 2008 г. насам, като се очаква лихвите да се запазят на текущите им ниски нива до края на 2014 г.

Доларът е най-добре представящата се основна валута от началото на годината, а еврото е на противоположния фронт.