Еврото регистрира най-голямото си седмично повишение спрямо долара от февруари насам, след като официални представители на ЕЦБ, заедно с лидерите на европейски страни обещаха съвместна подкрепа за единната валута.

Действията се очаква да включват изкупувания на дълг на изпадналите в затруднение страни, предвид на опасността от задълбочаване на европейската криза.

Доларът се понижи и спрямо останалите основни валути, след като щатският ръст се забави през второто тримесечие на годината, а ФЕД се подготвя за среща през следващата седмица. Все по-големи стават очакванията на участниците на пазара за нова програма от стимули от страна на резерва в подкрепа на затруднената водеща икономика.

„Еврото се представи доста добре през тази седмица“, коментира Шоун Озбърн, главен валутен стратег в TD Securities, цитиран от Bloomberg. “Лихвите в Испания и Италия се повишават, което накара европейските лидери да са по единни в действията си“, допълва още специалиста.

Единната валута поскъпна с 1.4% спрямо долара до 1.2322 през тази седмица, с което понижи месечната си загуба спрямо зелените пари до 2.7%. Това бе първото седмично поскъпване за еврото от 29-ти юни насам и най-голямото такова от 24-ти февруари насам.

Еврото поскъпна спрямо йената за пръв път от пет седмици насам, добавяйки 1.3% спрямо японските пари.

Японската валута приключи седмицата с минимално изменение спрямо щатския долар при ниво от 78.46 йени за долар.

Търговците на фючърси понижиха залозите си за спад на единната валута. Залозите за понижение на еврото спрямо тези за ръст са били 155 066 контракта към 24-ти юли, спрямо 167 249 седмица по-рано, според официални данни.

Силно повишение отбелязаха високодоходните валути, като новозеландския долар поскъпна с 1.3% спрямо щатския такъв, или с най-много за седмица от периода приключил на 29-ти юни.

Австралийският долар се повиши с 1% до 1.0483 спрямо щатския, или най-високото му ниво от 27-ми март насам.