Някои анализатори са изключително негативно настроени относно представянето на щатските индекси.

Според свръх мечи настроения анализатор от Nomura – Боб Джануа, широкият индекс S&P 500 трябваше да се насочи към 800 пункта - ниво, невиждано от срива след банкрута на Lehman Brothers.

Предвид на факта, че индексът достигна вчера ниво от 1 456 пункта, анализаторът бе принуден да преразгледа позицията си и времевия си хоризонт.

„Моят стоп-лос, или изключване на риска от по-нататъшно поскъпване на индекса, е бил задействан на 21 август при ниво от 1 425 пункта“, коментира анализаторът пред финансовото издание Bloomberg.

Той обаче обяснява защо смята, че индексът ще се понижава в дългосрочен план.

Според него перспективите за слаб ръст, задлъжнялостта и мудната реакция към дълговата криза са основни причини да смята, че възходящият потенциал пред широкия индекс от настоящия момент е ограничен в рамките на 10% от тук нататък.

Специалистът застава зад прогнозата си за понижение на индекса до първоначално обявените 800 пункта.

Повишението на индекса до нива от 1 475 пункта след поредните намеци за нова вълна от стимули от страна на Фед и понижението му впоследствие под 1 450 пункта показват, според анализатора, че в момента показателят е при ключово ниво на подкрепа.

Въпреки дългосрочно „мечите“ си очаквания, анализаторът споделя, че потвърждение на сценарий на силно понижение за индекса би било затваряне под 1 450 пункта. Дотогава рискът за по-нататъшно поскъпване на индекса остава.

Важното в момента е инвеститорите да разберат, че рисковите активи са балонизирани, което, разбира се, може да продължи, но не до безкрай. Тази ситуация и посока може да се промени много рязко и бързо. Според него понижение между 10 и 15% за индекса може да се случи много бързо.