Националната банка на Гърция, най-голямата банка в страната, е предложила оферта за сливане на третата най-голяма финансова институция Eurobank, съобщава „Франс прес“.Националната банка на Гърция е собственик на българската ОББ, докато Eurobank – на Пощенска банка.

Според предложението за сливане акционерите на Eurobank ще получат по 58 акции от новата банкова група срещу всеки 100 акции, притежавани досега от тях.

"Офертата за сливане цели създаването на голяма банкова група в Гърция, която ще стабилизира банковата система и ще предостави необходимото финансиране в подкрепа на възстановяването на гръцката икономика", заяви президентът на Националната банка на Гърция Георгиос Заниас.

Изказването потвърди слуховете за сливане на двете банки, които в петък доведоха до временно спиране на търговията с акциите им на борсата.

По-рано двете банки се обединиха в съвместно предложение за придобиването на банката Emporiki, филиал на Credit Agricole, но накрая бе избрана Alpha.

Гръцкият банков сектор е процес на реструктуриране, след като понесе големи загуби от финансовата криза, през която преминава страната, и отписването на част от гръцкия дълг по-рано тази година.

Вторият план за помощ между Гърция и нейните кредитори от ЕС и МВФ предвижда отпускане на 50 млрд. евро, през Европейския фонд за финансова стабилност (FESF), от които 25 млрд. вече са отпуснати, а 18 млрд. - предстои да бъдат отпуснати.

Eurobank получи 3.97 млрд. евро от тях, а Националната банка на Гърция 7.43 млрд. евро. Тази финансова инжекция помогна на банката да укрепи капиталовата си адекватност Core Tier 1 от 6.3% на 8.1%.