Висшето образование изветрява за около 5-6 години. След този срок знанията, придобити по време на следването, не са адекватни с изискванията на пазара на труда. Това съобщи вчера шефът на Балканския институт по труда и социалната политика Иван Нейков, позовавайки се на изследване на Световната банка, съобщава в. „Монитор“.

С двойно по-дълъг „срок на годност” са знанията от средното образование – около 9-13 години.

Основното пък е с трайност от около 20-22 години.

Такова предизвикателство никога не е ималоТова налага необходимостта от непрекъсната квалификация на работниците.

Тезата, че когато даден служител е преминал през някаква квалификация, той вече знае всичко за въпросната дейност, е абсолютно невалидна. Данните на Световната банка показват колко динамични са знанията през 21-ви век, щом остаряват с такова темпо, това означава, че само след няколко години ти преставаш да бъдеш конкурентоспособен, коментира Нейков по време на конференцията на КНСБ за пазара на труда.

Тези тенденции задавали и нови изисквания към определяне на заплащането на различните служители. Според експерта е недопустимо месечните възнаграждения да се изчисляват по стари схеми и принципи от 20-и век. „Някои хора имат нива на производителност колкото половин предприятие, затова трябва да се помисли за т.нар. модел на разделно плащане, при което всяка длъжност се разделя на поддлъжности”, обясни Нейков.

Междувременно в някои сфери българският шеф заделя под левче на година за обучение на служителя си, съобщи президентът на КНСБ Пламен Димитров. „Не може да се скрие тоталното безхаберие на работодателите, особено в малките и средните фирми в отрасли като строителство, хотелиерство, ресторантьорство и др. Те искат производителност на труда срещу жълти стотинки”, допълни Димитров.

От КНСБ отдавна настоявали за секторни фондове за квалификация и обучение. „Всички ние – работодатели, държава, синдикати и наемни работници, трябва да се обединим и да постигнем положителни резултати в тази насока“, каза Димитров.

Ако работодателите не инвестират в служителите си и не ги поощряват финансово, не трябва да очакват увеличаване на производителността, каза от своя страна и шефът на социалната комисия в парламента Драгомир Стойнев. „Българинът е силно експлоатиран. Работодатели, помислете за служителите си”, призова той.