Еврозоната открива официално постоянния спасителен фонд - Европейския стабилизационен механизъм (ЕСМ), предаде ИТАР-ТАСС.

Церемония ще се проведе довечера в Люксембург на заседанието на Еврогрупата - съвета на финансовите министри на еврозоната - и вече всички затруднени страни от валутния съюз ще получават антикризисна помощ от ЕСМ.

Тази структура ще замени Европейския фонд за финансова стабилност (ЕФФС), който от 2010 година предоставяше финансова подкрепа на проблемни страни като Гърция, Португалия и Ирландия.

Ръководител на новия механизъм ще бъде германецът Клаус Реглинг, който досега бе директор на ЕФФС, припомня БТА.

ЕСМ няма да започне работа незабавно, тъй като страните от еврозоната трябва първо да внесат своя дял от общия капитал на фонда от около 700 милиарда евро .

Премиерът на Люксембург и председател на Еврогрупата Жан-Клод Юнкер съобщи по-рано, че се надява в края на октомври възможностите за отпускане на кредити на фонда да се равняват на поне 200 милиарда евро.

Създаването на ЕСМ стана възможно, след като в началото на септември конституционният съд на Германия постанови, че оказването на пряка финансова помощ на страни от еврозоната не противоречи на германската конституция и Берлин има право да внася пари на данъкоплатците си в стабилизационния фонд на еврозоната.

На 27 септември Германия приключи процедурата по ратификация на договора за ЕСМ.

Германският дял в общия капитал на механизма ще надхвърли 200 милиарда евро и се равнява на 27.15 процента от общия обем на фонда. Поради тази причина без съгласието на Берлин ЕСМ никога не би могъл да заработи, отбелязва ИТАР-ТАСС.

Естония бе последна от 17-те страни от еврозоната, която ратифицира споразумението на ЕСМ, приключвайки ратификационната процедура на 4 октомври.