Топлофикациите технически са готови за отоплителния сезон тази зима. Заради скъпото парно обаче дружествата в малките градове отново са изправени пред заплахата да си събират всички пари от абонатите, за да си плащат за газ или твърдо гориво.

Това е констатацията на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) от проверката им за състоянието на ТЕЦ-овете преди зимата.

„Проблемът е с малките дружества. Големите дружества имат по-голям потенциал и не се съмняваме, че ще се справят през зимния сезон. Дай, Боже, и сезонът да е добър за всички да няма аварии”, каза председателят на държавния регулатор Ангел Семерджиев.

Топлофикация София е задължена да има готовност да предоставя на клиентите си парно от 1 октомври до 30 април. В момента се извършват прегледи по топлопреносната мрежа.

Специално внимание се обръща на критичните участъци от трасетата, които не са рехабилитирани от години, и поради тази причина там са възможни аварии, съобщи bTV.

Общото включване на отоплението в столицата ще започне, когато средноденонощната температура в три последователни дни е по-ниска от 12 градуса и дългосрочната прогноза за времето предвижда трайно застудяване.