Правителството прие решение за откриването на конкурсна процедура за издаване на разрешение за търсене и проучване на нефт и природен газ в „Блок 1-22 Терес”. Територията се намира в изключителната икономическа зона на България в дълбоките води на Черно море и е с площ 4032 кв. км., съобщиха от Министерския съвет.

Разрешението за търсене и проучване ще бъде за срок пет години. В случай на търговско откритие титулярът на разрешението ще бъде определен пряко за концесионер за добив.

Подробности по организацията, сроковете за провеждане, цената на конкурсните документи, депозита за участие и др. могат да бъдат намерени в решението на Министерския съвет, което ще бъде публикувано в „Държавен вестник”, на електронната страницата на МИЕТ и в Официалния вестник на Европейския съюз.

„Блок 1-22 Терес“ е разположен в непосредствена близост до блок "Хан Аспарух", който бе спечелен от френската компания "Тотал" през август, също със срок от 5 г.

На днешното си заседание правителството одобри още издаването на четири разрешения за проучване на възможностите за добив на подземни богатства.

Две от разрешенията са за индустриални минерали. Те са за „Креди” ЕООД и „Инертни материали – Ямбол” АД, за площите „Кошарата” (община Якимово) и „Поляна” (община Стралджа), съответно една година и пет месеца. Предвидените инвестиции надхвърлят 374 хил. лв., а средствата, които ще бъдат вложени в мероприятия по опазване на околната среда са за 102 хил. лв.

„Бетонстрой” ЕООД и „Аргент” АД получават разрешения за проучване на строителни материали за срок от 12 месеца и шест месеца в „Калугерец” в община Сандански и „Бяла вода” в община Перник. В проучвателни дейности ще бъдат инвестирани поне 241 хил. лв., а в екодейности – 23 хил. лв.