Суеверни ли сте? Ако е така, ето няколко места в България, за които се вярва, че сбъдват желания.

Езерото на желанията
Пещера Леденика

Легендата гласи, че ако потопиш ръката си в ледено студената вода в Езерото на желанията в пещерата и си пожелаеш нещо, то ще се сбъдне. Всъщност, езерото е много малко и е останало от времето, в което Леденика е била пълна с вода. Пещерата е една от най-красивите у нас и се намира във Врачанския Балкан.

Криптата в Руската църква
София

Криптата с мощите на архиепископ Серафим се намира под основния етаж на Руската църква „Свети Николай“ в София. Според поверието, ако напишеш желанието си и го оставиш до гроба, то ще бъде изпълнено. Мощите са поставени в мраморен ковчег след смъртта на Серафим през 1950 г. Въпреки че не е канонизиран за светец, до днес от много хора той е считан за чудотворец.

Пещера на Свети Иван Рилски
Рилски манастир „Свети Иван Рилски“Свети Иван Рилски е прекарал седем години от живота си в молитви в малка пещера в близост до Рилския манастир. Според вярванията, ако успееш да се промушиш през дупката на един от входовете, значи си праведен. След това трябва да напишеш листче с желанието си и да го пъхнеш между камъните, за да се сбъдне.

Плоча на преподобна Стойна
Църква „Свети Георги“, село Златолист

Ако стъпиш върху плочата в двора на църквата „Свети Георги“, върху която е вървяла пророчицата преподобна Стойна, желанието ти ще се сбъдне. Стойна е смятана за предшественичка на Ванга и е имала дори по-голяма лечебна сила от нея. Като малка тя ослепява и въпреки че не е монахиня, остана да живее в храма през целия си живот. Храмът „Свети Георги“ е забележителен със стенописите си. Село Златолист се намира в близост до Сандански и Мелник.

Мост на желанията
Морска градина, Варна

Малкото мостче се намира в близост до Алпинеума. Според градската легенда, ако минете по него със затворени очи и си пожелаете нещо, то със сигурност ще се сбъдне. Преди време под моста е имало малко езеро с водни лилии, в които нещастно влюбените са хвърляли монети. Те са вярвали, че така любовта им ще бъде споделена.