Компанията "Ледербел БГ" ООД, която кандидатства за проучване в блок „Силистар” в Черно море, не отговаря на изискванията в Закона за подземните богатства. Това заяви днес пред журналисти министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който присъства на празника на патрона на Минно-геоложкия университет „Свети Иван Рилски”, предаде агенция “Фокус” . Според закона, кандидатът трябва да има опит, и да докаже финансови ресурси за изпълнението на проучвателните дейности, посочи министър Добрев.

Той съобщи, че компанията е регистрирана с 5000 лева капитал и 1000 лева в банковата си сметка.

По думите на министъра – "Ледербел БГ" ООД не може да докаже нито опит, нито финансови възможности, а в същото време се ангажира да прави проучвания в един от най-големите блокове на Черно море.

В Черно море имаме три важни блока за проучвания – единият от тях е блокът „Хан Аспарух”, който е даден за 40 милиона на компаниите "Тотал", ОМВ и "Репсол".

До днес Агенцията за държавна финансова инспекция ще приключи проверката по този случай, но според мен на този кандидат няма как да му бъде даден договор за проучвания в Черно море, които са на стойност стотици хиляди, милиони, дори милиарди евро, заяви енергийният министър.

Проверката на Държавната финансова инспекция бе поръчана от премиера Бойко Борисов на правителственото заседание през миналата седмица. Срокът за проверката бе една седмица.