България може да бъде използвана за пример как се изпълняват инфраструктурни обекти, как се строят магистрали и се въвеждат в експлоатация, заяви ерокомисарят по регионална политика Йоханес Хаан при инспекция на строежа на пътната връзка на АМ „Хемус” с околовръстния път на София – пътен възел Яна.Еврокомисарят благодари на премиера Бойко Борисов, който също бе на инспекцията, за работата, която е "свършил до момента в интерес на българските граждани".

Радвам се, че следващата година ще има повод да дойда в България поне три пъти - за този пътен участък, както и за отсечки от магистралите "Струма" и "Тракия", каза еврокомисарят, цитиран от БТА.

Премиерът Бойко Борисов добави, че дотогава ще са готови много километри и на магистрала "Марица".

„Думите отлитат, построеното остава“, философски заключи премиерът.

"Това, което строим и всеки ден показваме на хората, ще остане и за българските граждани, и за всички европейци, които пътуват оттук. Когато дойде нашето правителство на власт, всички европейски програми и фондове бяха спрени. Днес България е за пример за другите европейски страни, както каза комисарят Хаан. Това го каза и президентът Барозу", припомни Борисов.

Пътната отсечка, която сега свързва магистрала "Хемус" с околовръстния път на София през Горни Богров, е с най-натоварения трафик в държавата - на моменти с над 20 000 автомобила на денонощие, каза председателят на агенцията "Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров.

Проектът се изгражда по ОП „Транспорт 2007-2013”, финансиран от Европейския съюз, и е на стойност 32.2 млн. лв. без ДДС. Пътят е част от Трансевропейския транспортен коридор IV. Новото трасе, с дължина 8.46 км, ще свърже съществуващия участък от автомагистрала "Хемус" с околовръстния път на София.

До 2017 г. автомагистрала „Хемус” трябва да бъде готова.