Парламентът прие на първо четене промени в Закона за ДДС, предложени от кабинета, които въвеждат данъка върху лихвите.

Промените предвиждат тези доходи да станат облагаеми от 1 януари 2013 г.

Доходът от лихви по влогове и депозити ще се счита за придобит към датата на начисляване на лихвата и ще се облага с окончателен данък в размер 10 на сто, като същият ще се удържа и внася от търговските банки в срок до края на месеца, следващ тримесечието на начисляване на лихвата.

Йордан Цонев от ДПС заяви, че този данък не е в подкрепа на българските граждани, а ще се отрази и на кредитирането и няма да е полезен за бизнеса, предаде БНР.

Депутатът от Коалиция за България и бивш финансов министър Пламен Орешарски коментира: "Чисто икономически този данък няма да донесе толкова ползи на бюджета, колкото вреди ще нанесе на икономиката".

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев предложи всеки депутат при изказванията си в този дебат да декларира дали има влог над 10 000 лв. „Аз имам голям влог и този закон ще удари именно хората като мен, а не бедните и пенсионерите“, каза председателят на ПГ на ГЕРБ.

С облагането на доходите от лихви ще се стимулират младите хора да работят, да правят бизнес, обясни Велчев , цитиран от Дарик.

По думите му в момента някои хора нямали стимул да работят, след като знаят, че могат да си държат парите в банка и да „лентяйстват“. Този закон ще наруши именно техните принципи, допълни Велчев.

Лидерът на ДСБ Иван Костов отговри: "Ако беше толкова лесно да можем да накараме хората да извадят парите си и да ги инвестират след вдигане на данъците върху лихвите, щеше да вземете Нобелова награда по икономика. Не е така, обаче".

Опозицията разкритикува решението и го нарекоха "данъчно мародерство".

Въпреки това законопроектът мина на първо четене. "За" бяха 86 депутати, "против" 29 и двама се въздържаха.