Данък „лихва" ще бъде въведен, за да се съберат парите за увеличението на пенсиите. Това призна зам.-финансовият министър Владислав Горанов, след като участва в заседание на икономическата комисия в парламента.

Според Горанов банките, които ще превеждат данъка на техните клиенти към хазната, няма да начислят такси за тази услуга.

„Принципът при облагането на доходите, записан още в първите членове на закона, е, че доходът се облага, когато възниква, а той възниква тогава, когато се начислява. Тоест няма никаква промяна на принципа, на който работи данъкът", каза Горанов и даде пример: „Ако вие сега извършите дейност и не получите дохода, той няма да бъде обложен, независимо че, примерно, той е начислен във ваша полза или вие го смятате за получен".

Данъчното облагане на физическите лица винаги се е прилагало по този начин – при възникване на дохода, при получаването му от лицата. И за лихвите – тогава, когато банката начислява в полза на лицата лихвата по депозита, тогава ще възникне и основанието за облагане, коментира заместник-финансовият министър, цитиран от Дарик.

Идеята да се предложи сега подобно облагане е свързана, от една страна, с всички аргументи са подобряване системата на плоския данък, а от друга страна, от следващата година тези средства и в пъти повече над тях отиват за увеличение на доходите най-вече на пенсионерите, мотивира Горанов решението данъкът да бъде въведен от Нова година.

Около 600 млн. лв. са необходими, за да се компенсират доходите на възрастните хора с натрупаната инфлация от началото на мандата на ГЕРБ.

Депутати от икономическата комисия заявиха, че в момента има 26 изключения на доходи, върху които не са налага 10% ставка.

По време на заседание на икономическата комисия в парламента зам.-министърът на финансите Владислав Горанов заяви още, че печалбите от хазартни игри на хората няма да се облагат, но хазартните оператори трябва да информират държавата за всички изплатени печалби над 5000 лева.

В същото време обаче се предвиждат различни ставки за облагане на хазартните оператори, които предлагат конвенционален и онлайн хазарт. Управляващите предвиждат конвенционалният хазарт да запази ставката си от 15 на сто върху оборотите, докато при онлайн игрите ставката ще бъде 7 на сто.

„Това е въпрос на законодателна целесъобразност, независимо от многото аргументи, че това по същество е един и същ бизнес. Анализът на практиката в ЕС показва, че на много места има диференцирана ставка – поне две такива държави са ни известни. От друга страна, по-ниската ставка за онлайн хазарта е продиктувана от спецификата на организация на игрите от разстояние и от това, че при равна за конвенционалния и организирания от разстояние хазарт ставка, игрите, организирани от разстояние, стават неатрактивни и на практика няма да се реализира нито една лицензия по отношение на хазарта, организиран от разстояние. Това ни е мотивирало да предложим по-ниска ставка за онлайн хазарт", аргиментира се заместник-финансовият министър.

В момента вървят дебатите дали да се обложат печалбите от фондовата борса. Засега няма решение на управляващите по въпроса. Около 30 млн. лева ще влязат в хазната от по-високите акцизни ставки на керосин и газьол. За крайния потребител увеличението ще е под 2 стотинки на литър.