Депутатите приеха на първо четене Бюджет 2013 с 122 гласа "за" и 60 "против". За догодина са заложени повече пари за заплати, образование, здравеопазване и култура. Запазването на финансовата стабилност, насърчаването на икономическия растеж и защитата на най-уязвимите слоеве от населението са основните акценти в бюджета, съобщи БНР.

„Доходът на средния българин през 2013 г. ще е 61% от този на средния грък“, прогнозира зам.-председателят на ГЕРБ Димитър Главчев на дискусията в парламента по проекта за държавен бюджет за 2013 г., като се позова на Евростат.

Главчев посочи, че през 2005 г. доходът на средния българин е бил 41% от този на средния грък. Според него промяната се дължи на факта, че българската икономика расте с по-високи темпове от тези на ЕС.

Още през 2010 г. България е изпреварила Румъния по растеж на доходите на глава от населението, а това означава, че водената от правителството фискална и макроикономическа политика е в правилната посока, посочи депутатът от ГЕРБ.

Приходната част е доста напрегната и амбициозна, но е планирана много прецизно и е напълно изпълнима и реална, добави Главчев.

В отговор лидерът на БСП Сергей Станишев заяви: „Нито един бюджет на ГЕРБ не е изпълнен по начина, по който е бил планиран“. По думите му - ГЕРБ е смазал малкия и среден бизнес. Има неплащане на обществени поръчки. „Държавата стана най-рисковият и непредсказуем фактор“, посочи той

Лидерът на ДСБ Иван Костов посочи, че е необходима смела данъчна промяна, каквато не вижда в бюджета.

Бюджет 2013 задушава малкия и средния бизнес и това е най-голямата грешка в него, отбеляза съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.

Бюджет 2013 ще бетонира незавидните ни позиции на най-стабилните бедняци в ЕС с тежка безработица, ниски доходи и липса на перспективи за по-добър живот, заяви Алиосман Имамов от ДПС.