Сега е моментът банките да започнат да отписват лошите кредити, защото са положили достатъчно усилия да ги съберат. Отписването на кредити ще бъде тенденция през следващите две години. Това коментира в сутрешния блок на България он ер кредитният консултант Тихомир Тошев.

За края на годината той прогнозира лек ръст при бизнес кредитирането и свиване на потребителските портфейли.

Общият извод за годината е, че това беше една добра година на фона на това, което се случва и в света. Прогнозата му е, че през следващата година недвижимите имоти ще са новият агрегат за инвестиции.

На второ място ще се подредят инвестициите в собствен бизнес, като за това ще допринесе и данъкът върху депозитните лихви, който ще накара хората вместо да държат парите си в банки, да ги инвестират. По думите на Тошев около 60% от новите бизнес проекти ще са успешни.

Друга тенденцията, която се наблюдава сега е, че хората, които изпитват трудности да изплащат задълженията си прибягват към теглене на друг заем.

Много от хората теглят „бързи“ кредити, каза изпълнителният директор на КредитЦентър. Тези пари обаче трябва да се взимат под формата на малък заем, който се връща в рамките на 1 месец, посъветва Тошев.

Мнението му е, че ползването на бързи кредити за дългосрочни нужди е грешно и опасно за бюджетите на домакинствата.