Българският министър на икономиката е на посещение в Китай, една от целите на което бе да представи страната ни като туристическа дестинация. Потокът от китайски туристи е вторият най-голям в света и страната ни мечтае да привлече част от него и към себе си.

За това каква благословия и в същото време бедствие са гражданите на Китай в чужбина пише днес China Daily в статия под заглавие: „Ще трябват няколко поколения, за да се научат китайците да се държат културно в чужбина“:

Втора година подред китайците са на 2-о място в класацията на туристите, които се държат зле в чужбина, едва отстъпвайки на американците. Това буди тревога, тъй като уронва имиджа на Китай, смятат китайските медии.

Хонконг, най-популярната за китайците туристическа дестинация, посещаван всяка година от 25 млн., страда най-много. През 2006 г. дори се стигна до конфликт, след който туристическото министерство на Поднебесната империя издаде „Учебник по правилно поведение за китайци, пътуващи в чужбина“.

Сред съветите, които могат да се прочетат там са: не плюйте, не чистете обувките си с чаршафа, спазвайте хигиена, не псувайте, не карайте чужденците да позират пред фотоапарата си, редете се на опашката, хвърляйте боклука в кофата.

След шест години китайските туристи, пътуващи в чужбина, най-вероятно ще са 100 млн. души, но ситуацията не се подобрява. Сред собствениците на хотели се е наложило мнението, че туристите от Китай са безобразни, пушат на неразрешени места, твърде шумни са. Те са зле възпитани, но харчат много: около 80 млрд. долара за година.

Затова и никой не иска да се кара с тях.

Обезпокоен от лошата репутация на сънародниците си, авторът на статията пише: „Ще трябват няколко поколения, за да се научат китайците да се държат културно в чужбина“.