Дебатите между европейските лидери за общия бюджет в периода 2014-2020 г. започнаха снощи в Брюксел. Премиерът Бойко Борисов каза след края на първата сесия на извънредния европейски съвет, че се надява България да получи повече пари от структурните фондове, предаде БНР.

По информация на правителствената информационна служба България ще настоява да не се съкращават кохезионните фондове спрямо предходната рамка, да се осигурят достатъчно средства за закриване на 1-4 реактори на АЕЦ „Козлодуй“, както и за преки плащания към земеделските производители.

„Конфликтите са огромни между отделните държави, желанията са огромни за пари. Едните искат големи съкращения, другите искат големи плащания, казали сме си нашите претенции за земеделието и за кохезията“, каза премиерът. „Надявам се, че България ще получи повече пари, но понеже не искам да има спекулации с моите изказвания, когато в 12 часа се съберем отново, да достигнем максимума, който България заслужава”, допълни Борисов.

Премиерът се срещна в Брюксел с Херман ван Ромпой и Жозе Барозу преди специалния Европейски съвет, в рамките на срещите на двамата с всеки от държавните и правителствени ръководители.