Двудневната среща на върха на Европейския съюз, посветена на приемането на седемгодишния общ бюджет, приключи без постигане на споразумение. "Няма постигнато споразумение", заяви официален представител, цитиран от Франс прес.

Президентът на Европейския съвет Херман Ван Ромпой заяви, че е възможно да се постигне споразумение в началото на 2013 г. за бюджета на ЕС, намалявайки по този начин драматизма на провала на срещата на върха, завършила без споразумение.

Ромпой припомни, че в миналото преговорите за бюджета обикновено са изисквали повече срещи, като през 2005 г., когато започнаха при люксембургското председателство и завършиха при председателството на Великобритания.

Президентът на ЕС каза още, че е направил предложение за бюджет, предвиждащ съкращения, както поискаха редица страни, сред които и Великобритания. "Нуждаем се от време, за да финализираме бюджета до края на десетилетието. Трябва да направим това добре", посочи Ромпой.

Преговорите между лидерите на ЕС се провалиха заради различните мнения относно общия размер на бюджета, заяви председателят на ЕК Жозе Мануел Барозу. Председателят на Еврогрупата Жан Клод Юнкер намекна, че те могат да продължат през февруари 2013 г.

Френският президент Франсоа Оланд заяви, от своя страна, че въпреки провала, срещата на върха на ЕС за бюджет 2014-2020 е била полезна и е съставлявала желан етап към постигане на споразумение.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е доволна от разговорите на срещата на върха за бюджета на ЕС и оправда провала й с нуждата да се даде повече време за постигане на споразумение в началото на идната година.

Още по средата на срещата стана ясно, че европейските лидери едва ли ще постигнат компромис по бюджета за периода 2014-2020, тъй като позициите на богатите и бедните държави са твърде разнопосочни.

Британският премиер Дейвид Камерън остана непоклатим по въпроса за съкращенията на бюджета. Великобритания, както много от страните в Европа, отговаря на икономическата криза с големи съкращения на разходите, посочва БГНЕС.

По тази причина, според Камерън, е време Брюксел да стори същото. Той иска общият бюджет на ЕС да бъде намален от предложените 1.047 трлн. евро (1.347 трлн. долара) до 886 млрд. евро.