Американският милиардер Уорън Бъфет отново призова да бъдат повишени данъците за "ултрабогатите" в САЩ, а Конгресът да постигне компромис за предотвратяване на едновременното съкращаване на държавните разходи и увеличение на данъците, известно като фискална скала, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Бъфет отбеляза, че сегашната данъчна система е допринесла за нарастващата пропаст между богати и бедни. Той посочи, че подкрепя предложението на президента Барак Обама да се прекратят данъчните облекчения за богатите от ерата на президента Буш, но предпочита това да стане за доходи над 500 000 долара годишно, а не както предлага Белият дом - 250 000 долара годишно.

Бъфет изрази мнението си вчера в статия във в. "Ню Йорк Таймс" в деня, когато Конгресът се върна на работа след почивните дни за Деня на благодарността.

В статията Бъфет осмива идеята, че инвеститорите ще се изтеглят, ако данъците върху капиталовите печалби се увеличат. Той посочва, че никога не е виждал това да се случва, дори когато данъците върху капиталовата печалба са били над 25 процента в началото на инвеститорската му кариера.

Бъфет, който е председател и главен изпълнителен директор на застрахователния конгломерат Berkshite Hathaway Inc., от години се оплаква, че Конгресът ухажва богати те, а Обама дори нарече едно от предложенията си за данъчни реформи "Правилото на Бъфет".

В статията в "Ню Йорк Таймс" Бъфет повтори призива си за минимален данък от 30 процента върху доходите между 1 милион и 10 милиона долара и 35 процента за доходите над тази сума. Той отбелязва,че републиканците и демократите ще трябва да направят сериозни отстъпки, за да решат фискалните проблеми на страната.