Малко шоколад е полезен за здравето, но прекаляването с него може да навреди, предупреждават изследователи от Харвард.

Всяка храна е вредна, когато се консумира в прекалено големи количество, а това важи с пълна сила и за шоколада, показват изследванията на 30 000 шведки на възраст между 48 и 83 години. Резултатите показват, че тъмният шоколад от един до три пъти в месеца защитава от сърдечни проблеми.

Препоръчително е да консумирате най-много по 30 грама шоколад месечно, ако искате да намалите риска от сърдечни проблеми с 32%. При прекомерна консумация положителният ефект изчезва.

Други изследвания показват, че умерената консумация на шоколад помага и за понижаване на кръвното налягане.

Полезните съставки, които се съдържат в шоколада са флавоноиди и антиоксиданти, които присъстват още в цитрусовите плодове, лука, зеления чай и червеното вино, съобщи БГНЕС.

Предишно изследване показва, че хората, които ядат шоколад по малко всяка седмица намаляват риска от инсулт с 22%, тъй като сладкишът подобрява кръвоснабдяването и притока на кръв.