През 2005 г. 20-годишният тогава ЛеБрон Джеймс заявява пред Associated Press: "Искам да бъда милиардер."

От тогава той си е начертал пътя до достигането на 1 млрд. долара, който включва доминация на баскетболното игрище, рекламни договори с най-големите компании в света и находчиви инвестиции.

По време на този процес той се е сдобил с невероятни автомобили, къщи и т.н. Въпреки това той все още има време за изненадващо нормалното си семейство.

Много хора го мразят, но не може да се отрече, че той е подредил живота си по доста впечатляващ начин извън баскетболното игрище, пише Business Insider.

До момента ЛеБрон Джеймс е заработил 92 млн. долара от заплати в НБА. Той обаче прави големите си пари извън игрището.

През миналата година Джеймс е спечелил 33 млн. долара (два пъти колкото заплатата му) от рекламни договори. Той е рекламно лице на огромни компании като McDonald's и Samsung.

Крал Джеймс, както го наричат, има рекламен договор и със спортния концерн Nike. Договорът е за 7 години и е на стойност 93 млн. долара. Джеймс е голяма сила в света на спортните обувки и облекла.

Вижте още: Фалирали спортисти разказват как са стигнали дъното

Една от версиите на модела LeBron X на Nike се продава за 270 долара

От сп. Forbes са изчислили, че ЛеБрон Джеймс е увеличил състоянието на собственика на Маями Хийт Мики Арисън със 111 млн. долара, откакто акостира във Флорида.

Самият Джеймс е доста сериозен бизнесмен. Той притежава част от футболния отбор Ливърпул. Легендарният Уорън Бъфет каза за него миналия месец: "Той е находчив. Действа умно по отношение на финансовите въпроси. Изумява ме каква зрялост демонстрира."

Всичката тази находчивост му е позволила да си купи някои доста интересни играчки. Джеймс и неговия съотборник имат почти еднакви автомобили Porsche. Не е ясно кой цвят на кого е.

През лятото той прекара известно време с приятелите си. Ето какви коли карат те:

Kогато се присъедини към Маями Хийт, Джеймс си купи къща за 9 млн. долара. Той също така притежава голяма къща в Екрън, Охайо, която разполага с боулинг и фризьорски салон.

Щедрите му покупки не са само за него. Джеймс купува на годеницата си Савана Бринсън годежен пръстен за 300 000 долара.

ЛеБрон и Савана са заедно от гимназията и имат две деца.

Ако въобще за това може да се съди по Twitter акаунта на ЛеБрон, той води доста скромен живот. Единствените случаи, в които се развихря, е когато спечели нещо.

Както когато се появи с тази тениска в нощен клуб, след като Маями Хийт спечелиха титлата.

Или след като спечели златен олимпийски медал.

Като цяло обаче се опитва да не се набива на очи и да не попада в жълтите издание. Той дори използва велосипед, за да стигне до залата за мач през миналата година.

Цялата тази слава и богатството му обаче са свързани с едно нещо — представянето му на баскетболното игрище. Предвид факта, че наскоро Sports Illustrated го обяви за Спортист на годината, той се справя отлично и на този фронт.