Повечето хора не се замислят какъв е начинът, по който получават знанията си. Като цяло те предполагат, че обучението става естествено.

Можете да слушате някого как говори в разговор или лекция и просто ще поемете това, което казва, нали? Не съвсем. Всъщност, истинското научаване отнема повече работа.

Колкото повече се пълни мозъкът с факти, цифри и опит, остава по-малко място за нови идеи и мисли. Както повечето хора смятат - човек се учи цял живот, но за целта трябва да работим усилено и да оставим ума си отворен.

Ето ги и начините, чрез които да останете заангажирани и впечатлени от новостите, които научавате, според „Хъфингтън пост”, цитиран от bTV.

1. Успокойте вътрешния си глас

Знаете за какво става въпрос. Това е тихото гласче, което ви нашепва да коментирате, слушайки някого. Това е гласът, който ви тласка да изразите собственото си мнение за предоставената ви информация. Твърде лесно е да обърнете повече внимание на вътрешния си глас, отколкото на реално говорещия.

Този глас често ви възпира да чуете интересни мнения и често може да ви накара да се затворите, преди да сте чули цялата информация. Фокусирайте се по-малко върху това, което умът ви трябва да каже и повече върху говорещия. Можете да бъдете изненадани от чутото.

2. Спорете със себе си

Ако не можете да успокоите вътрешния си глас, то поне го използвайте във ваша полза. Всеки път, когато чуете, че гласецът противоречи на говорещия, спрете и обърнете внимание на другата гледна точка. Представете на ума си всички причини, поради които опонентът ви може да бъде прав и къде точно греши.

В най-добрия случай може да отворите съзнанието си за предоставената ви информация. Ако това е невъзможно, поне ще укрепите собствените си аргументи против.

3. Бъдете любопитни

Някои хора по природа са любопитни, а други не са. Без значение в коя категория попадате, можете да извлечете полза от това да се държите като любопитен човек. Следващия път, когато слушате нова информация, запишете си три или пет, съответстващи й въпроси.

Ако сте на лекция, то Google ще ви отговори след нея. Ако разговаряте, то може да попитате събеседника си. Така или иначе, ще получите повече знания, а обмисляйки въпросите си, ще си помогнете в създаването на концепция по темата. Стига да не сте котка, то трябва непременно да се възползвате от плюсовете на любопитството.

4. Намерете зрънцето истина

Не съществува концепция или теория, която идва от нищото. Някъде в сложните тези, които ви звучат като небивалици, има аспект, основаващ се на фактите. Дори и ако не вярвате в идеята, най-малкото трябва да изнамерите зрънцето истина, от което се е породила.

Бъдете като детектив и изградете своя собствена теория. Ще подобрите уменията си за правене на умозаключения и дори може да усъвършенствате първоначалната концепция на говорещия.

5. Съсредоточете се върху посланието

Често хората поставят бариери в обучението си заради лицето, което им предоставя информацията. Дали това ще бъде скучният преподавател, някой физически непривлекателен, или член на друга политическа партия, комуникаторът може да повлияе на вашето обучение.

Дори приятелите ви могат да попречат на процеса на учене, ако имате дълга история с тях и са ви близки, за да ги видите като авторитети в обсъждането на дадена тема. Разделете информацията от доставчика. Представете си, че не познавате лицето и неговите убеждения, така че обективно да чуете думите му.