Японската икономика изпадна в рецесия, след като брутния вътрешен продукт (БВП)на страната се е свил две поредни тримесечия - април-юни и юли-септември на фона на намаляващия износ и нарастващото напрежение в отношения с Китай, сочат обявените днес правителствени данни, цитирани от световните агенции.

За периода юли-септември икономиката се е свила с 3.5 на сто спрямо същия период на предходната година, потвърждавайки първоначално обявените данни.

За периода април-юни обаче данните бяха ревизирани към спад до минус 0.1 на сто спрямо предварителната оценка за растеж от 0.3 на сто. Прието е, че една икономика изпада в рецесия след две последователни тримесечия на намаляване на нейния БВП, пише БТА.

Третата икономика в света официално изпадна в рецесия в навечерието на изборите в неделя, нанасяйки тежък удар на Японската демократическа партия на сегашния премиер Йошихико Нода.

В същото време Шиндзо Абе, лидерът на основната опозиционна сила - Либерално-демократическата партия - призовава за повече икономически стимули и допълнително разхлабване на паричната политика.

Експортно ориентираната японската икономика страда от спад на износа заради високия курс на йената, дълговата криза в еврозоната и антияпонските настроения в Китай заради териториалния спор за островите.

Китай и Япония, които са втората и третата икономическа сила в света, в момента са в остър спор за суверенитета на островите в Източнокитайско море Сенкаку, както ги наричат в Япония, или Дяоюйдао, както са известни в Китай.