След като в четвъртък пазарната капитализация на най-голямата компания в света - Apple Inc. Се понижи под ключовото ниво от 500 милиарда долара, акциите й продължиха да падат и в последния търговски ден на борсата.

Вчера книжата на компанията отбелязаха най-ниското си затваряне от 17-ти февруари насам, понижавайки се с 3.8% за деня до 509.79 долара за брой. Това се случи, след като от инвестиционната банка UBS AG занижиха ценовия й таргет до 700 долара, от предходните очаквания за 780 долара.
Анализатори от банката предупредиха за потенциално забавяне в ръста на продажбите на култовите модели устройства iPhone и iPad.

От исторически най-високата си стойност при ниво от 705.07 долара, постигната на 21 септември, акциите на Apple са се понижили с 27% и са в „мечи пазар“.

Въз основа на данни от доставчиците на части за Apple, анализаторите си вадят извода за забавяне в темповете на производство на петата серия на мобилния телефон iPhone.
В същото време сериозни притеснения има на пазара, че обявения таблет с по-малък размер, ще изяде продажбите на по-голямата и по-скъпа версия на популярния таблет на компанията.

„Предходните ни очаквания за ръст бяха твърде агресивни“, коментират специалисти от инвестиционната банка. От там понижиха очакванията си за печалба през фискалната 2013-та година до 47 долара, в сравнение с предходните такива от 51.5 долара на акция.

Друг признак за забавяне на ръста е спадът в поръчките на компоненти към доставчиците, през последните два дни, според Питър Мисек, анализатор в Jefferies & Co.

Доминацията на компанията среща сериозна заплаха от компании като Google Inc. и Nokia Oyj.
Търсенето на инструменти за хеджиране на акциите на Apple през тази година се е повишило значително.

Спадът в книжата на акциите на компанията правят така, че те да се търгуват с дисконт от 22% в сравнение с компонентите на индекса Standard & Poors 500 Information Technology Sector.