Дясната Либерално-демократическа партия (ЛДП) спечели абсолютно мнозинство в долната камара на японския парламент. Тя дори ще има и квалифицирано мнозинство от две трети заедно с центристкия си съюзник - партията "Нова Комейто" ("Нова партия на чистата политика") - което ще й осигури комфортно управление въпреки липсата на ясно мнозинство в горната камара.

Управлявалата досега Японска демократическа партия (ЯДП) претърпя истински крах, като взе само 57 мандата. По време на предизборната кампания председателят на ЛДП и бъдещ премиер на Япония Шиндзо Абе подчерта, че ще направи всичко възможно, за да накара централната банка да предприеме енергични мерки за понижаване на курса на йената и за справяне с дефлацията, съобщи БТА.

Смятана за "сигурно убежище" във времена на икономическа несигурност, японската национална валута достигна през последните месеци рекордни равнища спрямо еврото и долара.

Това постави японските износители в неблагоприятно положение спрямо чуждестранните им конкуренти. Експортът е от ключово значение за третата икономика в света.

Фондовите борси и валутните пазари посрещнаха със задоволство смазващата победа на дясната опозиция на произведените вчера в Япония предсрочни парламентарни избори.

Водещият индекс на Токийската фондова борса Nikkei-225 се повиши рязко с 1.62% в началото на работната седмица днес до 9895.68 пункта, предаде Франс прес. Бързо поскъпват акциите на "Тойота" и други японски корпорации, които присъстват активно на чуждестранните пазари, посочва ИТАР-ТАСС.

Йената поевтиня рязко, което е изгодно за експортно ориентираната трета икономика в света. Курсът на японската национална валута спадна до най-ниското си равнище спрямо долара от повече от година и половина.

След началото на валутната търговия в Токио днес един долар се разменяше за 84.30 йени при ниво от 83.52 йени в края на работната седмица в Ню Йорк в петък. Спрямо еврото, японската национална валута поевтиня до най-ниското си равнище от 8 месеца. 1 евро се разменя днес за 110.10 йени при 109.94 йени в петък.

На произведените вчера предсрочни парламентарни избори в Япония е била регистрирана най-ниската избирателна активност в историята на страната след Втората световна война, предаде ИТАР-ТАСС, като се позова на министерството на административните реформи и комуникациите. Правото си на вот са упражнили 59.32% от гласоподавателите - с близо 10% по-малко, отколкото на предишните парламентарни избори - през 2009 г.

Министерството на административните реформи и комуникациите отказа да коментира възможните причини за рекордно ниската активност, като само изрази съжаление по повод този факт.