Грабваш ските, яхваш метрото и хоп - на пистата си. След 2 г. столичани и гостите на София ще стигат "Лалето" за нула време. Трасето, което ще изкарва метрото в полите на Витоша, до магазин "Икеа", вече е одобрено, обяви вчера кметът Йорданка Фандъкова.

От спирката пък туристите ще се качват директно на Симеоновския лифт, който ще бъде удължен. В следващите 24 месеца от общината ще търсят пари, за да осъществят проекта. Но Фандъкова напомня, че наскоро Standard&Poor's е повишила кредитния рейтинг на София, което им позволява да намират изгодно външно финансиране.

Портфейлът на София през 2013-а ще се напълни с 1.143 млрд. лв., обяви кметът Йорданка Фандъкова. И обеща повече пари за образование, чистота, улици и ремонти. И по-малко - за издръжка на администрацията. 280 млн. лева ще дойдат безвъзмездно от ЕС. 110 млн. от тях ще "глътне" разширението на метрото от жк "Младост" до летище София и Бизнес парка.

Бербо ще строи академия за таланти с пари от Европа догодина, съобщи вчера главният архитект на София арх. Петър Диков. Школата на Димитър Бербатов ще е в жк "Зона Б-5", до мола на бул "Ал. Стамболийски", върху терени на сегашната общинска фирма "Спортна София".

Фондация "Бербатов" ще кандидатства за финансиране по европрограма "Джесика", обясни още арх. Диков. Проектът ще бъде най-малко за 1 млн. лв. На 750 кв. м ще бъдат изградени две игрища - състезателно, както и по-малко, тренировъчно. В "Академия Бербатов" ще се вдигнат и отделни сгради за съблекални, за треньорите и реферите.

Пак през 2013-а друга звезда на спорта - олимпийската шампионка по шорттрек Евгения Раданова, ще строи зала за кънки в столицата. Съоръжението ще е в жк "Младост", близо до хипермаркет HIT. Първоначално ще се направи залата за кънки - с идеята по-нататък проектът да се надгради и с други зимни спортове.

През февруари 2013 г. започва и пълната промяна за стадион "Георги Аспарухов", обяви арх. Диков. Седалките на трибуните ще се подновят, сектор "А" ще се прекрои. В началото на 2014-а "Герена" ще стане най-модерният стадион у нас, категоричен бе арх. Диков, цитиран от вестник "Стандарт".

И допълни, че догодина в 4 столични квартала ще бъдат изградени спортни центрове в рамките на училищни игрища - два в "Люлин" и по един в "Средец", "Сердика" и Кремиковци.

Амфитеатър, фитнес на открито и тенис корт пък ще изкарат младежите от кръчмите в Студентски град. Догодина започва обновяването на парка в "Града на греха". Освен парка в Студенски град, със заделените 4 млн. лв. ще се "подмлади" и Докторската градина. Зеленият оазис в сърцето на София ще има ново осветление, настилка, поливна система и градинки. Общината ще стегне и двете занемарени детски площадки.

Амфитеатър ще имат в Нови Искър, където на мястото на рушащо се училище догодина ще направят парк "Кестените" за 300 000 лв., обясни районният кмет Даниела Райчева. Централният вход на Северния парк също ще се обнови, както и градинките около "Св. Ал. Невски".

Друг интересен проект е изграждането на градина около разкопките при Западната порта на Сердика - зад католическата катедрала в центъра, които завършиха тази есен. А за да стоят престъпниците далеч от обновените паркове, от общината ще сложат камери навсякъде и ще подменят осветлението.

На "умни" лампи ще заложат в разширения център, жк "Дружба", по бул. "Цариградско шосе" и в Банкя. Проектът вече е одобрен от фонд "Козлодуй" и е на стойност 3.362 млн. евро. "Пилотен е и след него ще последва цялостно обновление на осветителните тела в столицата", съобщи зам.-кметът по транспорта Любомир Христов.