През изминалата 2012 г. най-активен пазарът на недвижими имоти е бил в София, сочи анализ на „Явлена“.

Според очакванията на компанията, общият брой сделки за годината в столицата ще е малко над 18 000, което представлява 12% спад спрямо предходната година.

Висока активност се е наблюдавала през второто и четвъртото тримесечие, а слаба - през първото. Известна активизация е настъпила и през третото (ваканционно) тримесечие.

Около 70% от реализираните сделки на пазара са с жилищни имоти. Купувачите са били стимулирани от промяната на цените на жилищата надолу през последните четири години, процесът на вътрешна ценова сегментация по типове жилища, райони и цена, както и от изравняването на лихвените нива по ипотечни кредити за лева и евро.

По отношение на едностайните жилища, те запазват постоянно ниво на реализация. След първото тримесечие се отчита известен спад в реализацията на двустайни жилища - от 45% през първото до нива от около 35% за останалите три тримесечия.

Представянето на тристайните жилища е с по-ниски нива през първо и четвърто тримесечие спрямо второ и трето, което се обвързва с периода на активно търсене и покупка на семейно жилище през тези тримесечия.

Многостайните жилища, традиционно за последните пет години, са с нисък пазарен дял. Интересна е тенденцията към активизиране на търсене и покупка на къщи с оптимална площ и пазарно ориентирана цена от клиенти, първоначално насочили се към многостайни апартаменти.

Структурата на реализирани сделки по типове имоти дава пълен превес на двустайните и тристайни жилища, следвани от едностайните. Запазва се тенденцията за осигуряване на функционално, според нуждите на семейството, жилище и в двете сфери на пазара.

Запазва се тенденцията към засилен интерес и покупка на жилища в диапазона 25 000 до 70 000 евро, основно за задоволяване на текущи жилищни нужди.

При високоценовите имоти си отбелязва постоянен и засилващ се интерес и реализация за такива с отлична локация. Забележим е и ръстът на реализирани сделки в групата до 100 000 евро спрямо предходната 2011 г.