У нас през отиващата си година банките са подобрили офертите по кредитите за физически лица. Това сочи обзор на финансови анализатори.

В период на криза и банките, и потребителите се убедиха, че по-стабилна валута от родния лев за кредити няма. Затова тази година финансовите институции значително подобриха офертите си за заеми в левове.

Иначе българинът си остава традиционалист - тегли ипотечни кредити в евро, а потребителски в левове. Добра година и за малките кредити. Българинът започна да използва мини заема за покриване на дребни разходи и плащане на консумативи.

Условията за кредитите с поръчители и без поръчители също се изравниха. Изминаващата година отчита и бум на заемите, обвързани с допълнителни пакети, посочва ТВ7.

При заплащането на подобен пакет на кредитополучателя се предлагат по-изгодни условия за заема - например, по-ниска лихва или отпадане на някои от таксите.

През 2012 г. средната сума, която е теглило едно домакинство за закупуване на имот, е около 30 хил. евро. Най-активни в дългосрочните заеми са лицата между 25 и 35-годишна възраст.