Очакваме 2013 година да бъде сравнително трудна за банковата система. Деловата активност в Европа ще продължи да се свива, като основна пречка ще остане т. н. „страх от рискови активи”, това заяви за Profit.bg Сашо Чакалски, Изпълнителен директор и Председател на УС на Общинска банка АД.

Това ще продължи да дава негативно влияние и върху родната ни икономика, свивайки производството, заетостта, а оттам и вътрешното и, съответно, външното търсене. До края на първата половина на 2013г. не очакваме мениджърите на големи компании да се впускат в нови рискови проекти и съответно да се нуждаят от значително по обем ново кредитиране. Банките вероятно ще продължат да са предпазливи по отношение на малкия и средния бизнес.

Слабата търговия и ниските обороти на Българската Фондова Борса ще се запазят и през 2013г. Това ще доведе до положителен ефект за банковата система в страната. През последните години ниската ликвидност и слабият интерес от страна на големите институционални инвеститори отне основната функция на БФБ - фондов пазар като място, където българските компании финансираха добрите си проекти.

В този ред на мисли, очакваме ролята на банките в България да стане още по-важна за ръста на българския БВП и общата макроикономическа рамка на страната.

Наред с това, България ще продължи да предоставя както икономическа, така и политическа стабилност, която ще се отрази положително на българския бизнес и ще засили интереса на чуждестранните инвеститори. Смятаме че в основата на успеха през 2013 г. остават „преструктурирането, иновативността, гъвкавостта, както и конкурентноспособността”.

Очакванията ни са, че в края на 2013г. ще видим стабилизиране и подем на деловата активност в страната, заедно с активни кампании за кредитиране и борба за пазарен дял между банките в България.

Може да сме свидетели на трайно понижаване на лихвите по кредитите, както и подобряване на рисковия профил на българския кредитополучател (бил той бизнеса или домакинствата). По последни официални данни от БНБ средните лихвите по краткосрочните нови кредити са отчели спад от 7.84% през м. септември до 7.41% през м. октомври.

В същото време, макар и по-умерен, спад се наблюдава и при лихвените нива по новите дългосрочни кредити – от 9.81% на 9.71%. Нашите очаквания са тези показатели да бъдат по-динамични, запазвайки тенденцията си, след летния сезон на 2013г.

Относно депозитите на корпоративни клиенти и домакинствата, очакваме темповете на досегашния ръст да се забавят занчително. Данъкът върху лихвите по депозитите едва ли ще допринесе за значително намаление на депозитната маса, като се има предвид липсата нискорискови алтернативи за спестяване, както и вече споменатия „страх от рискови активи”.

Към това може да се добави и нисколиквидната Фондова борса и турболенции на европейските финансови пазари. По последни данни на БНБ новите депозити с договорен матуритет, сключени през м. октомври са достигнали нива от 4,03% годишна лихва.

Въпреки това ще наблюдаваме спад по нивата на лихвите по депозити през 2013г., като нива близки до 3.50% не са невъзможни.

В този ред на мисли предвиждаме алтернативи за инвестиции да станат имотния пазар (основно в столицата и големите градове в страна), както и пазара на земеделска земя в България, което ще окаже положителен ефект върху цените на Акционерните дружества със специална инвестиционна цел.

Индексът BGREIT отчете ръст за последните 6 месеца от близо 15,6%, като очакваме през 2013г. да запази тенденцията, макар и в по-умерен размер, отбелязвайки ръст между 10 и 12% до края на годината.